Készült: 2020.09.30.20:36:08 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

74. ülésnap (1999.06.01.), 195. felszólalás
Felszólaló Fodor Sándor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:19


Felszólalások:  Előző  195  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

FODOR SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Sertéskérdés... A beadott interpellációm óta megszületett malacok már a pecsenyesúlyba értek, de a téma aktualitása ma is jelen van. Az elmúlt időszakban ön számtalan intézkedést, rendeletet, körlevelet hozott a sertéskrízis megoldására. Ugyanakkor, ami többször elhangzott az ön különböző agrárkérdésekben való hozzászólásában, hogy javaslatokat, véleményeket kér a tárca és ön személy szerint a probléma kezelésére.

Interpellációm lényege, hogy ma vannak olyan hatályos kormány- és miniszteri rendeletek 1994-től 1999-ig folyamatosan, amikor az állattartó gazdák állami támogatás hozzájutásával, mert állományt növeltek, mert minőségi cserét hajtottak végre, egyfajta tartási kötelezettséget is vállaltak, hiszen az állam azért adott pénzt a sertéstartóknak, a tejtermelőknek, hogy minőségi áru előállításra rendezkedjenek be.

(15.40)

Ugyanakkor a kialakult helyzet, amely vonatkozik a sertéstartásra, vonatkozik a tejtermelésre, lehetetlenné teszi a gazdálkodók helyzetét, és igazából ez a tartási kötelezettség veszteségtartási kötelezettséggé változott át.

Ezért kérdezem a miniszter urat, lát-e lehetőséget arra, hogy azon jogszabályok, amelyek tartási kötelezettségre kárhoztatták az állattartókat, ennek a feloldása vagy valamilyen módosítása várható-e a közeljövőben. A tejtermelők ugyanis már döntöttek, bizonyos önkorlátozást ők bevezettek. Ön előtt ismert a két ütemben való, 5 százalékos tejtermelés-csökkentés; legfeljebb rossz minőségű takarmányt adnak a tehénnek, és kevesebb tejet ad, vagy a gyengén termelő tehenet levágják, és kialakul egy szelekció, ami valószínűleg más irányba viszi el a tejtermelést. De a sertéstartók ezt nem tudják megtenni, hiszen létszámot kell nekik tartani, amit adott esetben a vonatkozó szabályok értelmében az APEH, a földművelésügyi hivatal ellenőrizni köteles, és így adott esetben bírságolhatóvá válhatnak.

Viszont amennyiben a minisztérium, illetve a kormány ezen módosításokat végrehajtja, ez külön pénzébe sem kerül sem az államnak, sem a gazdálkodóknak, és valamelyest enyhíteni lehet a sertéskrízist, amely ezer sebből vérzik.

Kérem, miniszter úr, szíveskedjen válaszolni a felvetésemre. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  195  Következő    Ülésnap adatai