Készült: 2020.09.20.04:19:48 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

237. ülésnap (2001.11.07.), 44. felszólalás
Felszólaló Fodor Sándor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó Területfejlesztési bizottság
Felszólalás oka Bizottság kisebbségi véleményének ismertetése
Videó/Felszólalás ideje 3:45


Felszólalások:  Előző  44  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

FODOR SÁNDOR, a területfejlesztési bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök asszony. Képviselőtársaim! Miniszter Úr! Ha földről beszélünk, ha családról beszélünk, én úgy gondolom, hogy a legnagyobb áhítattal és a legnagyobb alázattal lehet e két dologról beszélni, és akkor, amikor a földről törvény születik, vagy törvénymódosítás születik, akkor azt csak nagy alázattal, nagy szakértelemmel és a társadalom többségének konszenzusával lenne szabad elvégezni. Ha családról beszélünk és a családról törvényt alkotunk, akkor a legnagyobb alázattal, a legnagyobb konszenzussal, a társadalom többségének legnagyobb konszenzusával szabad törvényt alkotni vagy magát a fogalmat valamely törvényhelyen meghatározni.

Az előttünk levő földtörvény-módosítás ezen gondolataimat véleményem szerint és véleményünk szerint nem valósítja meg, megalázó módon egy törvénybe próbál olyan fogalmakat belehelyezni, beleerőszakolni, amely távol áll az alázattól, távol áll a tisztelettől. Ha a családról törvényt akarunk alkotni, akkor azt igenis tessék önálló törvényben, ha a család gazdálkodását akarjuk törvényben megfogalmazni, akkor azt igenis tessék önálló törvényben megfogalmazni. Nagyobb tiszteletet kell adni a társadalom legkisebb sejtjének, a családnak, amiről önök, kormánypárti képviselőtársaim, a ciklus során végig beszéltek, beszélnek, és időnként ugyancsak másképpen cselekszenek.

A földtörvény-módosítás részleteiről a többi bizottságban megfogalmazódott és képviselőtársaim által kisebbségi véleményként elmondottakra nem kívánok külön kitérni, de szeretném hangsúlyozni, hogy ezen törvénymódosítás pontosan az általam fölvázolt gondolatmenet alapján nem alkalmas az általános vitára.

 

(10.20)

 

A területfejlesztési bizottságban ezen álláspontunkat fejtettük ki, és igazából a kormány megint megszegte a szavát, hiszen azt ígérte, hogy a családi gazdaságokról önálló törvényt alkot, megszegte a szavát akkor, amikor azt mondta, hogy birtokrendezési törvényt is terjeszt a parlament elé. Ezen csomagnak nagyon fontos része lett volna, hogy akkor, amikor a földrendező és földkiadó bizottságokról szóló törvénynél parcellázni akar, akkor azt valamifajta birtokrendezésként és önálló törvényként való birtokrendezésként kellett volna elvégezni, szoros összefüggésben egy szakszerű és konszenzuson alapuló földtörvény-módosítással.

A területfejlesztési bizottságban 6 nem szavazattal nem tartottuk általános vitára alkalmasnak a törvénymódosítást, és a nem szavazatok között a MIÉP jelen lévő bizottsági tagjának a szavazata is benne foglaltatik

Az elmondottak alapján általános vitára nem tartjuk alkalmasnak a jelen törvényt.

Köszönöm, elnök asszony. (Taps az MSZP soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  44  Következő    Ülésnap adatai