Készült: 2020.09.25.09:29:15 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

237. ülésnap (2001.11.07.), 36. felszólalás
Felszólaló Fodor Sándor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó Környezetvédelmi bizottság
Felszólalás oka Bizottság kisebbségi véleményének ismertetése
Videó/Felszólalás ideje 4:30


Felszólalások:  Előző  36  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

FODOR SÁNDOR, a környezetvédelmi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Miniszter Úr! Képviselőtársaim! A földrendező és földkiadó bizottságokról szóló törvény születése időszakában a Kisgazdapárt kormányzati tényező volt, '92-ben, '93-ban, a '99-es módosításnál úgyszintén kormányzati tényező volt, és ma is az.

 

 

(10.00)

 

Mindkét időszakban elmondtuk, hogy a földek rendezése, a földek kiadása konszenzuson kell hogy alapuljon, és nem szabad, nem lehet politikai szándékok eszközeként fölhasználni. Véleményünk szerint a ma előttünk lévő törvénymódosítás politikai szándékokat takar, és bemagyarázzák a földtulajdonosoknak, hogy csak akkor lehetsz boldog, és akkor érhetsz el minden szépet és jót, ha a törvényben megjelölt 60 napon belül bejelented és kimérik neked a földtulajdonodat állami pénzen.

Igazából a ma hatályos törvény, függetlenül attól, hogy kormánypárti képviselőtársaim azt mondják, hogy nem működik, és százszámra vannak a panaszok az osztatlan közös tulajdon megszüntetését érintően... - akkor szíveskedett volna a kormány egy hatástanulmányt elibénk tenni, hogy ez a panaszáradat igazából mekkora, valós-e. Mert azok, akik e témáról beszélnek, nem tudom, megtapasztalták-e, hogy a barázdaparton mi újság és a földek használata, művelése során mi újság van, és azok a földtulajdonosok, akik a földjüket önálló birtoktestté kívánják alakítani... - a jelenleg hatályos törvény értelmében minden lehetőségük megvan rá. Ha valahol ezt valaki akadályozza, természetesen államigazgatási eljárás során helyére kell tenni a törvényt, és nem biztos, hogy törvénymódosítást kell a parlament elé benyújtani.

Én voltam az a környezetvédelmi bizottsági ülésen - hogy ne rébuszokban beszéljünk -, amit Pap János képviselőtársam említett, hogy ha rosszmájú akarok lenni, akkor azt feltételezem, hogy a kormány egy karógyártó kft.-t hozott létre. Egy ilyen mérnöki karó mérete 3-szor 3 cm és 50 cm hosszú, ki lehet számolni, hogy hány köbméter fát kell felhasználni e mintegy kétmillió tulajdonos esetében - és nem mind a négy sarkára kell karót verni, hiszen egymás után folytatódnak -, legalább 2 millió karó legyártásáról lehet szó.

A 97 százalék és a 3 százalék is elhangzott. Pontatlan volt Pap János képviselőtársam megfogalmazása: nem 3 százalék az osztatlan közös tulajdon megszüntetésének a nagyságrendje, hanem körülbelül 3 százalék az a földterület, amely a különböző földalapok megalkotása során valamifajta vita, bírósági perek, jogviták miatt nem került rendezésre. Így értendő a 3 százalékos nagyságrend, és nem az osztatlan tulajdon nagyságrendjét jelenti. A kormány arra sem vett fáradságot, hogy ezen törvénymódosító javaslatnak a benyújtásakor a jogalkotásról szóló törvény előírásait betartsa, nem volt képes rá vagy nem akarta, vagy ilyen nagyvonalúan és felületesen kezeli ezen törvénymódosítást, hogy a törvény mellékleteként a részletes indokolást sem jelölte meg. Ha van részletes indoklás, akkor lehet, hogy a mi vitatkozásunk is másképpen hangzik, ha önök, tisztelt miniszter úr, részletesen megindokolják, és tényekkel, konkrétumokkal alátámasztják a törvénymódosítás indokát.

A környezetvédelmi bizottságban 4 nem szavazattal az általános vitára való alkalmasságát nem tartottuk megfelelőnek.

Köszönöm szépen, elnök asszony. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  36  Következő    Ülésnap adatai