Készült: 2020.09.30.21:54:33 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

199. ülésnap (2001.03.30.), 133. felszólalás
Felszólaló Fodor Sándor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:15


Felszólalások:  Előző  133  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

FODOR SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Kis Zoltán képviselőtársam inspirált arra, hogy egy kétperces felszólalást kérjek, pontosan az állati hullák kérdéskörében.

Fontos és szükséges, amit a törvény megfogalmaz, ugyanakkor az a felkészülés, amit ez a törvény elvárna az állattartóktól, az önkormányzatoktól, az ma nem áll rendelkezésre. Sőt, továbbmegyek: vasárnaptól, április 1-jétől a megyei állat-egészségügyi szolgálatok részéről kint van egy körlevél az állattartók és az önkormányzatok irányába a körülöttünk kialakult járványveszély kapcsán, amit normális intézkedésnek tartok, hogy április 1-jétől nem lehet használni a dögkutakat és a dögtereket, ha pontos az információm.

Most tessenek elképzelni, hogy április 1-jétől, 2-ától az állatihulla-feldolgozók sincsenek erre felkészülve, hogy akkora tömegben a felvásárlást, elszállítást elvégezzék, anyagilag nincsenek felkészülve a gazdálkodók, hogy meglehetősen borsos áron begyűjtessék az állatihulla-feldolgozó cégekkel az elhullott állatokat; azt hiszem, hogy a járványveszély fokozódik.

Javasolnám a miniszter úrnak, hiszen önnek szakmája, szakterülete végzettsége kapcsán az állategészségügy, hogy a megyei vezetőkkel ezt a kérdést át kellene tekinteni, és rövid időn belül valamilyen megnyugtató megoldás és átmeneti megoldás kellene az állat-egészségügyi helyzetre, a járványveszélyre való tekintettel, illetve a törvényben megfogalmazott jövőbeli, az állati hullákkal kapcsolatos ügyek kezelésére, mert borzasztó állapotok alakulhatnak ki. Mert ha egy településen bezárnak egy szeméttelepet, mert majd valahová máshová viszik a gyűjtött szemetet, ott sajnos a lakosság ma még hajlamos arra, hogy mindenféle módon megszabaduljon a hulladéktól, és ez vonatkozik az állati hullákra is.

Ezt szeretném a figyelmükbe ajánlani. Köszönöm, elnök úr.
Felszólalások:  Előző  133  Következő    Ülésnap adatai