Készült: 2020.09.25.16:27:51 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

162. ülésnap (2000.09.29.), 240. felszólalás
Felszólaló Fodor Sándor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:52


Felszólalások:  Előző  240  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

FODOR SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Ha már szót kaptam, megkövetem Csatári képviselőtársamat a pontatlan információm miatt, de a végelszámolás és az elszámolás közötti különbséget én is tudom. Elnézést kérek.

Járvás képviselőtársam említette, hogy '92-ben mintegy 8-10 százalék volt a szövetkezetekből való kiválások aránya, amikor a törvény ezt lehetővé tette. A jelenleg hatályos szövetkezeti törvény is ismeri a részleges kiválás intézményét továbbra is, azzal lehetne, lehetett volna az elmúlt években is élni - tessék elolvasni a jelenleg hatályos szövetkezeti törvényt. Valami miatt ezek a részleges kiválások, tehát az önmaguk által elhatározott változtatások nem jutottak vagy nem jutnak érvényre.

A másik dolog pedig az, hogy a társasággá való átalakulásnál meg kell szólítani minden üzletrész-tulajdonost, és amennyiben nem kíván a társaság tagja lenni, ugyanúgy el kell vele számolni az üzletrészének megfelelő értéken, tehát a lehetőségek ma is bent vannak az agrártársadalomban, az úgymond, szövetkezeti szektorban is.

 

(17.00)

 

Tehát ebből azt a következtetést vonom le, hogy kizárólag politikai indíttatású a jelenlegi, a szövetkezeti üzletrészekről szóló törvénytervezet. Próbáljuk meg inkább a másik oldalról megközelíteni, a tulajdonosi kör ma is hatályos törvény adta lehetőségeit juttassák már érvényre, és ha önöknek politikai szándékuk, hogy ezek az emberek a vagyonukhoz jussanak, akkor a jelenleg hatályos törvények szerint is működtethető a vagyonhoz jutás intézménye.

Köszönöm szépen.

 
Felszólalások:  Előző  240  Következő    Ülésnap adatai