Készült: 2020.08.11.21:30:56 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

133. ülésnap, 120. felszólalás
Felszólaló Dr. Persányi Miklós
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás környezetvédelmi és vízügyi miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:22

Felszólalások:  <<  120  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. PERSÁNYI MIKLÓS környezetvédelmi és vízügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Az állami tulajdonú víziközművek - így a Balaton térségében szolgáltató DRV Rt. is - jelenleg egységesen egytényezős, a fogyasztás mennyiségével arányos díjakat alkalmaznak. Egyértelműen látható - ahogy a képviselő úr is felveti -, hogy ez a díjrendszer nem tükrözi az élet realitásait, nem igazságos a fogyasztókkal, és nem méltányos a szolgáltatókhoz.

Mi itt a helyzet? A szezonális fogyasztók érdekében kiépített többletkapacitások fenntartási költségei, nyilván a szezonon kívül is, egész esztendőben állandó költségelemként jelentkeznek, így aztán, ha hosszú távon a biztonságos szolgáltatást tekintjük prioritásnak, egy olyan helyzetben lépni kell, amikor a díjak nem fedezik a szolgáltató költségeinek nagyobbik részét kitevő állandó költségeket - itt ez történik.

A képviselő úr által is javasolt áttérés a többtényezős vízdíj alkalmazására valóban enyhítheti ezt a problémát, erre ismerünk működő példákat, külföldről és már Magyarországról is. A díj egyik tényezője itt a fogyasztás mértékétől független elemként, alap- vagy rendelkezésre állási díjként épül be a vízdíjba, ezzel csökkentve a fogyasztók terheit.

A többtényezős víz- és csatornadíjak alkalmazásával tehát egyetértünk, annak zöld útja van, nincsenek szakmai akadályok, az állami tulajdonú víziközmű-szolgáltatók készen állnak az áttérésre. Szerencsére a rendszert az Alkotmánybíróság sem találta aggályosnak, és nem emeltek kifogást a helyi fogyasztóvédő szervezetek sem. A tervek szerint tehát 2005. január 1-jétől az összes állami tulajdonú víziközmű áttér a többtényezős vízdíjak alkalmazására. Ez az áttérés ugyanakkor feltételezi az érintett önkormányzatok együttműködését a szolgáltatókkal: a konstruktivitásukra van szükség annak érdekében, hogy az alacsony jövedelmű, rászoruló háztartásoknál megfelelő kompenzációs rendszer legyen alkalmazható egy igazságosabb és biztonságos működést jobban szolgáló díjrendszer érdekében.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

(15.50)

Felszólalások:  <<  120  >>    Ülésnap adatai