Készült: 2020.08.06.19:00:21 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

133. ülésnap, 118. felszólalás
Felszólaló Nagy Jenő (MSZP)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 1:52

Felszólalások:  <<  118  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

NAGY JENŐ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A Balaton északi partján, ahol képviselő vagyok, szinte állandóan napirenden lévő téma a vízdíj. A szolgáltató a Dunántúli Regionális Vízmű Részvénytársaság, a terület meghatározó részén a díjmegállapító a környezetvédelmi és vízügyi miniszter, az alkalmazott díjrendszer egytényezős.

Sokunk véleménye, hogy az egytényezős díjrendszer nincs tekintettel az idegenforgalom miatt megjelenő szezonalitásra. A kapacitások a nyári csúcsfogyasztásra épültek ki, de a magas állandó költségek egészében jelentkeznek. A nyári csúcsfogyasztás idejére fenntartott készenlét magas költségei az azonos időszak árbevételében nem térülnek meg, mivel a díj egységes egész évben.

A szolgáltató is és az önkormányzatok képviselői is a kéttényezős díjrendszer bevezetését szorgalmazzák, amelyben a fogyasztó egy előre meghatározott, a fogyasztott mennyiségtől független alapdíjat, rendelkezésre állási díjat, valamint ezen felül a fogyasztott mennyiség arányában változó díjat fizet. Az alapdíjat a nulla köbmétert fogyasztók is fizetnék az új rendszer szerint, hiszen az ő számukra is biztosított a szolgáltatás mindenkori igénybevételének a lehetősége. A kéttényezős díjrendszer feltétlen előnye a szolgáltatónál, hogy megteremti a fedezetet az állandó költségekre, a fogyasztói rétegeknél pedig egy arányosabb, igazságosabb teherviselést eredményez.

Kérdezem a miniszter urat, hogy a fentiek ismeretében, sokadik nekifutásra végül is bevezetésre kerülhet-e a kéttényezős vízdíj. Várom megtisztelő válaszát. (Taps az MSZP soraiban.)

Felszólalások:  <<  118  >>    Ülésnap adatai