Készült: 2020.11.26.10:06:52 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

224. ülésnap (2017.05.17.), 156. felszólalás
Felszólaló Banai Péter Benő
Beosztás Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:10


Felszólalások:  Előző  156  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BANAI PÉTER BENŐ nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A kiemelt területek között a jövő évi költségvetés felzárkóztatásra, ami több területet magába foglal, 80,7 milliárd forinttal több forrást szán, mint 2017-ben. Az a kérdés, hogy a mélyszegénységben vagy szegénységben élők hogyan tudnak kitörni: munka, oktatás. Munka. Ha más nem, de közmunka számos roma és nem roma embernek is rendelkezésére áll, a munka lehetősége rendelkezésre áll, és a munkából nagyobb jövedelemre tudnak szert tenni, mint korábban volt. Kétségtelenül egyetértek képviselő úrral abban, hogy nem cél, hogy hosszú időre beragadjanak emberek a közmunkába, pont ezért hazai és európai uniós forrásból olyan képzéseket finanszírozunk, amellyel a közmunkából kilépő emberek megszerzik azokat az ismereteket, amelyekkel a versenyszférában is tudnak dolgozni. Itt nemcsak a második szakképesítés ingyenes megszerzésére gondolok, hanem egyéb felnőttképzésekre is, célzottan uniós és hazai források állnak erre a célra rendelkezésre. Tehát azt gondolom, hogy ez egy eszköz a szegénységből való kitörésre.

Oktatás. A képviselő úr is említette, hogy az óvodai ellátás kötelező, és egyébként a szegénysorban lévő gyermekek ingyenes étkeztetést kapnak, ötszöri ingyenes étkeztetést kaphatnak. Középiskolánál van a roma önkormányzat által fenntartott középiskola. A felsőoktatás területén egyetértek önnel abban, hogy szükség van roma értelmiségi rétegre, ezért a jövő évi költségvetésitörvény-javaslat 140 millió forintos összeggel egy új előirányzatot tartalmaz roma szakkollégiumi célokra.

Ami pedig a kisebbségi önkormányzatok és ezen belül a roma önkormányzat finanszírozását illeti, emlékeim szerint mintegy megháromszorozódott 2014 óta a kisebbségi önkormányzatok rendelkezésére álló forrás, így a roma önkormányzatok, nemzetiségi önkormányzatok... (Teleki László: Ez nem igaz!) Képviselő úr, tessék megnézni a javaslatokat (Teleki László: Megnéztem.), a roma nemzetiségi önkormányzatok forrása is bővült. Azt gondolom tehát, hogy tesz lépéseket a kormányzat a képviselő úr által megfogalmazott célok elérése érdekében. Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  156  Következő    Ülésnap adatai