Készült: 2019.10.20.20:05:08 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

266. ülésnap (2017.12.12.), 96. felszólalás
Felszólaló Szijjártó Péter (Fidesz)
Beosztás külgazdasági és külügyminiszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utánihoz hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:18


Felszólalások:  Előző  96  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZIJJÁRTÓ PÉTER külgazdasági és külügyminiszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Ön azt mondta, hogy folyamatosan változó, rohanó világban élünk. Ezt mi a külpolitikában úgy fogalmazzuk meg, hogy egy új világrend jött létre, amely új világrendnek az az egyik jellemzője, hogy korábban a versenyképesség szempontjából nem kifejezetten kiemelkedő térségek válnak egyre inkább versenyképesebbé, gyorsan fejlődnek, feltörekvő térségekké válnak, és sokszor korábban kedvezőbb helyzetben lévő régiókat előznek meg. Így van ezzel Latin-Amerika is, amely nem véletlenül került a nemzetközi befektetők, nagy nemzetközi vállalatok fókuszába.

Öröm számunkra az, hogy a parlament ilyen aktív, ön pedig személyesen is ilyen kezdeményező szerepet vállal az ibér-amerikai térség népszerűsítésében, amint a latin-amerikai magyar együttműködés minél jobb megalapozásában.

2015-ben Magyarország Kormánya meghirdette a déli nyitás stratégiáját, amelynek egyik fókusza éppen a latin-amerikai kapcsolatrendszerünk minél szélesebb körű kiépítése, felismerve azt, hogy mind az Európai Unió, mind a nagy nyugati befektetők, mind pedig a távol-keleti befektetők egyre komolyabb figyelmet fordítanak a világ ezen térségében zajló folyamatok iránt.

Öt új képviseletet nyitottunk 2015 óta Latin-Amerikában. Megnyitottuk az ecuadori nagykövetségünket, valamint újranyitottuk a kolumbiai, chilei, perui követségeinket és a São Pauló-i főkonzulátust is, és ezért cserébe éppen a napokban kaptuk a hírt, hogy Kolumbia és Peru közösen, együttesen nyit nagykövetséget itt Budapesten.

2015-ben és ’16-ban összességében 2,5 százalékos kereskedelmiforgalom-növekedést tudtunk mérni Magyarország és Latin-Amerika között. Azonban 2017 első nyolc hónapjában már beérni látszanak a politikai kapcsolatépítési folyamatok, és az exportunk 49 százalékkal növekedett 8 hónap alatt a latin-amerikai térség országaiban.

(14.50)

Történt mindez úgy, hogy elképesztő nemzetközi verseny zajlik egyébként ezekért a gazdasági lehetőségekért. Számos alkalommal volt lehetőségem tárgyalni latin-amerikai politikai vezetőkkel, külügyminiszter-, külgazdaságiminiszter-kollégákkal, és világos a régió nyitottsága Magyarország iránt. Látszik, hogy elismerik Magyarország eredményeit, és a világnak azon térségében van értéke az őszinte, nem képmutató politikának.

Azonban, mivel egy földrajzilag távoli helyről beszélünk, és ha gazdasági fókuszt adunk az együttműködésnek, akkor jól fókuszáltnak, koncentráltnak kell lennünk, és hatékonyan kell kiválasztanunk azokat az ágazatokat, ahol eredményesek tudunk lenni. Így a vízgazdálkodás, az informatika és a fenntarthatóváros-tervezés, valamint gyógyszeripar területén nyílnak olyan lehetőségek, ahol a magyar vállalatokat tudjuk segíteni piaci sikerekhez.

Emellett természetesen a humanitárius aspektust sem felejthetjük el: Latin-Amerika egy olyan térség, amely gyakran válik extrém időjárási jelenségek áldozatává, így az elmúlt időszak ilyen természeti katasztrófáit követően Perunak és Kubának is víztisztító berendezéseket ajánlottunk fel, illetve szállítottunk le, amelyek több település számára biztosítják az ivóvízellátást mindkét országban.

Ugyanakkor, mivel ‑ még egyszer mondom ‑ távol lévő térségről beszélünk, ezért az emberek közötti kapcsolat tudja megalapozni a jó gazdasági együttműködést. Ezért is volt fontos a brazil kormány „Tudomány határok nélkül” programja, amelynek keretében három esztendő alatt 2013-2016 között mintegy 2300 diák tanult hazánkban, és most is több mint 400 ösztöndíjas hallgató tanul a magyar kormány által hirdetett ösztöndíjprogramok keretében Magyarországon a latin-amerikai térségből. Az idei esztendőben harmadik alkalommal rendeztük meg a Külgazdasági és Külügyminisztériumban a Magyarország-Latin-Amerika fórumot, amelynek fő vendége Kolumbia külügyminisztere volt. Most volt a legnagyobb érdeklődés, a legtöbb részvevő ezen az eseményen, és nem véletlen, hogy a „Tudás és fejlődés ‑ befektetés a jövőbe” címet viselte a konferencia.

Önnek teljesen igaza van, tisztelt képviselő asszony, a latin-amerikai magyar közösségek egy speciális kötést, speciális együttműködési lehetőséget nyújtanak Magyarország és a latin-amerikai térség között. Brazíliában, Argentínában és Venezuelában jelentős magyar nemzeti közösség él, akikkel a kapcsolatot tartjuk, akik számára biztosítjuk a segítséget ahhoz, hogy meg tudjanak maradni magyarnak az újvilág kihívásai közepette is.

Még egyszer köszönöm azt a konferenciát, amelyet szerveztek, és köszönjük, hogy népszerűsítik Magyarország és Latin-Amerika együttműködését.
Felszólalások:  Előző  96  Következő    Ülésnap adatai