Készült: 2019.10.15.00:01:20 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

264. ülésnap (2017.12.04.), 2. felszólalás
Felszólaló Szijjártó Péter (Fidesz)
Beosztás külgazdasági és külügyminiszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:25


Felszólalások:  Előző  2  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZIJJÁRTÓ PÉTER külgazdasági és külügyminiszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Azért kértem szót a mai napon napirend előtt, mert az elmúlt hét második felében Elefántcsontparton rendezték meg az Európai Unió és az Afrikai Unió csúcstalálkozóját, amelynek napirendjén hangsúlyos napirendi pontként természetesen a migráció kérdése szerepelt.

Ha egy mondatban szeretném összegezni az ott elhangzottakat, akkor azt tudnám önöknek mondani, hogy az illegális bevándorlás veszélyei továbbra is velünk maradnak. Számos afrikai ország továbbra is a destabilizáció állapotában van biztonsági szempontból, számos afrikai ország alapvető gazdasági kihívásokkal küzd, és azáltal, hogy a terroristák folyamatosan veszítik el a korábban birtokolt területeiket, újabb és újabb, más és más területek, befolyási övezetek után néznek, egyre elkeseredettebbé, ennek nyomán pedig egyre kegyetlenebbé is válnak.

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Mindezekből fakadóan sajnos azzal kell számolnunk, hogy az elkövetkezendő esztendőkben Afrika az Európába irányuló illegális bevándorlás kimeríthetetlen utánpótlását fogja jelenteni. Ezt a tényt kell figyelembe venni akkor, amikor az Európai Unió bevándorlási politikáját alakítjuk, illetve mondunk róla véleményt. Ugyanis mindezek a tények világosan mutatják, hogy az a brüsszeli bevándorlási politika, amely sokkal inkább a bevándorlást ösztönzi, semmint megállítani akarja, óriási biztonsági és gazdasági fenyegetést hoz magára az Európai Unióra.

Az Európai Unió-Afrikai Unió csúcstalálkozó is bebizonyította, hogy nem szabad ösztönözni az illegális bevándorlást, nem szabad bátorítani, arra biztatni az embereket, hogy hagyják el otthonaikat és induljanak meg Európa irányába, hanem sokkal inkább olyan politikákat kell kialakítani, aztán végrehajtani, amely politikák nyomán megteremtjük annak a lehetőségét, hogy az emberek a saját otthonaikban maradjanak, vagy legalábbis ahhoz a lehető legközelebb.

Annak a magyar megközelítésnek, amely úgy szól, hogy a segítséget oda kell vinni, ahol a baj van, és nem kell a bajt meg a veszélyt odahozni, ahol nincs baj meg nincs veszély, ennek az igazsága bebizonyosodott az elmúlt hét második felében tartott csúcstalálkozón is.

Vannak természetesen olyan országok Európában is, amelyek azt gondolják, hogy a saját munka­erő­piaci és demográfiai kihívásaikat a migráción keresztül szeretnék megoldani. Vannak ilyen országok, de ez a döntés egy saját nemzeti szuverén döntés kell hogy legyen; azt minden ország maga eldöntheti, hogy bevándorlóország kíván‑e lenni vagy sem. Vannak olyan országok, amelyek úgy döntenek, hogy igen, azok szeretnének lenni; Magyarország viszont úgy döntött, a magyar emberek világosan dön­tést hoztak erről a népszavazáson, hogy nem kí­ván bevándorlóország lenni. Magyarország meg tud­ja oldani mind a demográfiai, mind a munkaerőpiaci kihívásokat a migráció nélkül. Éppen ezért világossá tettük a csúcstalálkozón is, hogy nem fogadjuk el, hogy egyes országok nyomást gyakoroljanak más szuverén országokra annak érdekében, hogy a migrációval kapcsolatos álláspontjukat módosítsák.

Természetesen az afrikai országok közül is egyre többen vannak, amelyek konstruktív álláspontot visznek ebben a kérdésben, hiszen nekik sem érdekük az, hogy tömegek ellenőrizetlenül járkáljanak keresztül-kasul Afrikán, nem érdekük az, hogy a leg­jobb elméik elhagyják az adott afrikai országokat. Éppen ezért három kérdésben van szükség arra, hogy az európai országok támogatást nyújtsanak az afrikai országoknak, és ebben a tekintetben Magyarországra lehet számítani.

Először is a határvédelem területén. Fontos, hogy az afrikai határok ne legyenek szabadon átjárhatók, az afrikai határokat is meg kell védeni, mert nem túlzás azt állítani, hogy Európa biztonsága ma Afrikában kezdődik; ha Afrikában meg tudják védeni a határokat, akkor az észak felé történő áramlást nyilvánvalóan meg lehet állítani.

Aztán gazdaságfejlesztési programokat kell végrehajtani annak érdekében, hogy a kivándorlás gazdasági okai megszűnjenek, és az afrikai emberek a sa­ját országaikban találjanak olyan munkát, amelynek nyomán majd nem akarják elhagyni az otthonaikat.

(11.10)

Harmadrészt pedig ösztöndíjprogramokat kell indítani annak érdekében, hogy a jövő nemzedékek számára is egy világosabb jövőkép táruljon ki. Ma Magyarországon 976 afrikai diák tanul a magyar kormány által finanszírozott ösztöndíjprogramban.

Továbbra is ezt a politikát kívánjuk folytatni, tisztelt képviselőtársaim, azonban az Európai Unió és Afrikai Unió csúcstalálkozójának eredménye, illetve az ott elhangzott mondanivaló alapján világos, hogy sajnos az Európába irányuló afrikai bevándorlási folyamatok utánpótlásbázisa kimeríthetetlen, ezzel kell számolnunk a jövőben is. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  2  Következő    Ülésnap adatai