Készült: 2019.10.21.16:18:53 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

261. ülésnap (2017.11.27.), 311. felszólalás
Felszólaló Szijjártó Péter (Fidesz)
Beosztás külgazdasági és külügyminiszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utánihoz hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:15


Felszólalások:  Előző  311  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZIJJÁRTÓ PÉTER külgazdasági és külügyminiszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Nem kérdés, hogy a bencések Magyarország történelmének meghatározó szereplői, nem kérdés, hogy a bencés hagyományok és a bencés rend magyarországi tevékenysége mindig is segítették Magyarországot abban, hogy még a legnehezebb időszakokat is át tudjuk vészelni, és meg tudjuk tartani ragaszkodásunkat keresztény hagyományainkhoz és keresztény gyökereinkhez.

A bencések egyedülálló oktatási, kulturális és hitéleti tevékenységet folytatnak Magyarországon, nemcsak Győrött, hanem Pannonhalmán, Bakonybélben és Budapesten is, és a Magyarország körüli, határon túli tevékenységük is nemzetpolitikai szempontból is rendkívül fontos.

Képviselő úr, az ön által említett győri bencés templom Magyarország legrégebbi barokk temploma, amelyet 1641-ben szenteltek fel, úgyhogy azt gondolom, hogy éppen itt az ideje a felújítási munkálatoknak, annál is inkább, mert az oldalkápolnákat és az oldalkápolnák oltárait soha nem restaurálták még. A templom és a rendház tetőszerkezete a megerősítésektől eltekintve ma is az eredeti, 1640-es faanyagot tartalmazza, ezért mindkét épület esetében veszélyes statikai meggyengülést tapasztaltak, és gyakori a keresztmetszet 50 százalékára kiterjedő károsodás is. Ezért nem volt kérdés, hogy azonnali műszaki beavatkozásra van szükség annak érdekében, hogy Győr egyik ikonikus épületegyüttesét gyakorlatilag meg lehessen menteni a még nagyobb bajtól.

Ezért döntött úgy Magyarország Kormánya a tavalyi esztendő júliusában, hogy 2017 és 2020 között négy részletben összesen 2 milliárd forintot biztosít a Magyar Bencés Kongregáció Szent Mór Perjelsége győri templomának és rendházának felújítására, azzal, hogy a 2 milliárd forintot négy egyenlő részletben, négy esztendőn keresztül félmilliárd forintonként bocsátjuk a kedvezményezett, illetve a támogatott rendelkezésére. A szerződések értelmében az ön által említett huszártorony felújítása mellett a templom padozata, a mellékoltárok, a tetőzet, a tornyok és az orgona is megújul.

(20.10)

Az előzetes tervek szerint a turisztikai célú helyiségek úgy kerülnek kialakításra, hogy azok a templom eredeti funkcióját, a hitéleti tevékenységet semmilyen módon ne veszélyeztessék vagy ne csorbítsák.

Szeretném elmondani önnek azt is, tisztelt képviselő úr, hogy a perjelség vezetője egy iskolafejlesztési koncepcióval is megkereste a kormányt 1,8 milliárd forint értékben, amely kérdés a héten a kormány ülésének napirendjére fog kerülni. Reménykedjünk a pozitív döntésben, hiszen a győri bencések, a bencések Magyarországon nemcsak a hitéleti és kulturális, legalább annyira az oktatási tevékenységükkel is hozzájárultak Magyarország sikereihez.

Szeretném felhívni a figyelmet ugyanakkor arra, tisztelt képviselő úr, hogy Szent Benedek Európa fő védőszentje, és manapság Európában sajnos a keresztény jelképek és a keresztény értékek megőrzése tekintetében nem ez az általános tónus, amiben beszélnek, mint ahogyan mi most beszélünk erről. Sajnos Európában, a XXI. századi Európában, a XXI. századi keresztény Európában sajnos nem ez az általános hozzáállás, mint ahogyan mi most ezt a kérdést kezeljük.

Néhány héttel ezelőtt Franciaországban az államtanács arról hozott döntést, hogy János Pál pápa szobráról el kell távolítani a keresztet. Azt gondolom, hogy nagyon kevés ennél nagyobb baj jöhet még Európában, mint hogy Európa keresztény gyökereitől ennyire el akar szakadni, mint hogy Európában, amely elvileg egy olyan kontinens, ahol a demokráciát kiemelt ügyként kezelik és ahol a különféle szabadságjogokat szeretik hangoztatni, hogy a vallásszabadság pont ránk, keresztényekre ne vonatkozzon, azért az úgy mégiscsak túlzás.

Csak úgy összehasonlításként szeretném jelezni, hogy a Zöld-foki Köztársaságban jártam nemrégen, ami egy afrikai ország. Ott az első látvány, amivel az ember szembesül, az János Pál pápa szobra és egy kereszt, és azt senki nem akarja elvitetni a Zöld-foki Köztársaságban. Franciaországban, Európában a XXI. században pedig igen. És én azt gondolom, hogy ha egy kontinens ilyen mértékben eltávolodik a gyökereitől, a hagyományaitól, a kereszténységétől, akkor az a teljes önfeladáshoz vezet, ezt pedig jó volna elkerülni. Mi a magunk részéről most ezt a kis lépést ebbe az irányba megtesszük.

Köszönöm szépen, hogy felvetette ezt az ügyet. Elnök úrnak köszönöm a türelmet, és köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  311  Következő    Ülésnap adatai