Készült: 2020.01.21.18:32:08 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

261. ülésnap (2017.11.27.), 148. felszólalás
Felszólaló Szijjártó Péter (Fidesz)
Beosztás külgazdasági és külügyminiszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdést megválaszolja
Videó/Felszólalás ideje 2:03


Felszólalások:  Előző  148  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZIJJÁRTÓ PÉTER külgazdasági és külügyminiszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Magyarországnak új külügyi törvénye van, amelyben azt terjesztettük elő, hogy a nagyköveti terminus időszaka öt esztendő legyen. Ön benyújtott egy módosító indítványt, hogy ez legyen négy esztendő, mi ezt támogattuk, és most a négy esztendő lejár jó néhány nagykövet esetében. Ezért aztán, hogy ne maradjanak gazda, magyarul: nagykövet nélkül a nagykövetségek, természetes, hogy nagyköveteket kell jelölnöm, tekintettel arra, hogy a nagykövetségeket nagykövetek vezetik.

Hogy miért most kerülnek meghallgatásra a nagykövetjelöltek, akik egyébként majd valamikor a nyáron és aztán később, az ősszel veszik át a nagykövetségek vezetését az új pozícióikban, ennek az oka pedig egyszerű: a Külügyi bizottság üléseire a jövő esztendő első felében, ha jól értjük, csak limitált számban kerül sor, s mivel jogszabályi előfeltétel a Külügyi bizottság támogatása az új nagykövetek esetében, ezért terjesztettem elő a javaslataimat, amelyeknek egyébként döntő többségükben még az ellenzéki képviselők szavazataival is egyértelmű, illetve egyhangú támogatást biztosított a Külügyi bizottság.

Szeretném megnyugtatni képviselő urat abban a tekintetben is, hogy azok a nagykövetjelöltek, akiket önök is támogattak a Külügyi bizottságban, mind-mind felkészült diplomaták, az elmúlt időszakban bizonyították rátermettségüket, bizonyították azt, hogy értik az új idők szavait, bátran kiálltak a magyar érdekek mellett. Én értem, hogy sok esetben újdonságot jelentett, hogy a magyar külpolitika nem lehajtott fejjel, elnézést kérve ballagott el, amikor Magyarországot támadták, hanem mindig is kiálltunk Magyarországért, a magyar emberekért és a saját igazunkért. Ezekkel az emberekkel szemben ez lesz az elvárás a nagyköveti pozícióikban is. Köszönöm szépen a kérdését. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  148  Következő    Ülésnap adatai