Készült: 2020.09.24.01:46:05 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

212. ülésnap (2005.04.11.), 272. felszólalás
Felszólaló Dr. Hörcsik Richard (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:09


Felszólalások:  Előző  272  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HÖRCSIK RICHÁRD (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Mint Tokaj-Hegyalja egyik választott országgyűlési képviselője nagyon sajnálom, hogy e Ház falai között ilyen vonatkozásban kerül szó Hegyaljáról.

Engedjenek meg néhány dolgot tárgyszerűen. Az egyik Eörsi Mátyás képviselőtársam felszólalásához kapcsolódik, aki említette azt az állítólagosan elhangzott mondatot, hogy “készítjük elő a Hegyalja-törvénytö. Ő ebből arra a következtetésre jut, mintegy kvázi prejudikálja, hogy Orbán Viktor meg akarta venni a kereskedőházat, de úgy is lehetne fogalmazni, hogy a Fidesz privatizálni akarta a kereskedőházat. Nos, én élő tanúja vagyok annak, hogy a Fidesz-Magyar Polgári Párt nem kívánta privatizálni a kereskedőházat, azt a kereskedőházat, amely a térség egyik meghatározó gazdasági egysége, és közel 3200 kistermelőt tömörít.

 

(20.10)

És egyáltalán nem mindegy a térség számára, hogy ez a cég állami tulajdon vagy esetleg magántulajdon. Látszik az is, hogy ki akarta privatizálni a kereskedőházat? Nos, éppen 2003-ban kezdte el a szocialista kormány privatizálni több körben, tehát az a korábbi állításuk nem áll meg, hogy a Fidesz privatizálni akarta. Mit takar a Hegyalja-törvény? Nem tudom, én arra gondolok, hogy azt, ami a bortörvény módosításában 2004-ben került sorra, mégpedig például hogy Hegyalja érdeke, hogy a különleges minőségű tokaji bort csak Hegyalján lehessen palackozni.

És még egy dolgot Keller képviselőtársamnak, aki Hegyalja emberéről beszél. Mi nem lejárunk, hanem ott élünk naponta, és kapjuk a szitkokat szüret folytán. Ki vásárolja meg a bogyót? A hegyaljai ember ahhoz szokott, képviselőtársam, hogy nem 35 meg 40 forintért vásárolják föl, hanem 80 vagy 100 forintért.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  272  Következő    Ülésnap adatai