Készült: 2020.09.26.21:10:35 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

175. ülésnap (2004.10.18.), 185. felszólalás
Felszólaló Dr. Hörcsik Richard (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:01


Felszólalások:  Előző  185  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HÖRCSIK RICHÁRD (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség - ahogyan Eörsi elnök úr mondta - támogatja az előttünk fekvő országgyűlési határozati javaslatot, mi is fontosnak tartjuk, hogy a bizottság nevét megváltoztassuk.

Engedjenek meg néhány gondolatot ezzel kapcsolatban. Emlékeztetem képviselőtársaimat, hogy Közép-Európában elsőként a Magyar Országgyűlésben 1992-ben hoztuk létre az úgynevezett uniós szakbizottságot, mai bizottságunk elődjét, amit akkor úgy neveztünk, hogy európai közösségi ügyek bizottsága. 1994-ben megváltozott a közjogi helyzet, hiszen ideiglenesből állandó bizottság lett, megnövekedett feladatokkal, ennek megfelelően változott a neve is európai integrációs ügyek bizottságává. 2004-ben újabb, közjogi értelemben fontos változás állott be, hiszen Magyarország tagja lett az Európai Uniónak. Ráadásul, és ez nagyon lényeges, megszületett a 2004. évi LIII. törvény, ami szabályozta az Országgyűlés és a kormány uniós ügyekben történő együttműködését.

 

(17.50)

Tehát ennek értelmében alakult át vagy bővült bizottságunk feladatköre. Úgy vélem, hogy ehhez jól illeszkedik az a névváltozás, amit bizottságunk javasolt. Ebben nincs vita közöttünk. Amikor új nevet keresünk bizottságunknak, fontos, hogy megnézzük, hogy mi az európai gyakorlat. Két megoldás kínálkozik: az európai ügyek, valamint az európai uniós ügyek elnevezés. Mindkettőre van példa, de gyakoribbnak látszik az európai uniós ügyek név. Bizottságunk végül is az előbbi nevet választotta, az európai ügyek bizottsága elnevezést.

Tisztelt Elnök Úr! Álláspontunk szerint a bizottság tevékenységét - a bizottság javaslatával ellentétben - jobban tükrözte volna az európai uniós ügyek bizottsága elnevezés, ugyanis Európa tágabb fogalom, mint az Európai Unió. Az európai ügyek közé tartozik ugyanis például az EBESZ, az Európa Tanács vagy éppen a még nem uniós országokkal kapcsolatos politikák is. Az európai integrációs ügyek bizottsága viszont nem általában az európai ügyekkel, hanem kizárólag az Unió és annak intézményeinek a politikáival foglalkozik.

Az előbbiekben elhangzottak miatt tehát szerencsésebbnek tartottuk volna az európai uniós ügyek bizottsága elnevezést, az uniós ügyekben történő, pártérdekeken felülemelkedő együttműködés fontosságát hangsúlyozva. Ugyanakkor a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség elfogadja a bizottságunk javaslatát.

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  185  Következő    Ülésnap adatai