Készült: 2020.09.21.09:25:23 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

191. ülésnap (2001.03.06.), 509. felszólalás
Felszólaló Dr. Sümeghy Csaba (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:07


Felszólalások:  Előző  509  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SÜMEGHY CSABA (Fidesz): Sáling képviselőtársam, amikor az előbb elmondta beszédét, sajnos Lévai képviselő kollégám megelőzött, mert akkor akartam szólni. Azonban Lévai Tibor válaszából kimaradt egy lényeges kérdés.

Nevezetesen arról van szó, hogy a határozott idejű munkaszerződést... - szeretném Sáling úr figyelmét felhívni arra, hogy jelenleg a Legfelsőbb Bíróság egy 6. számú elvi állásfoglalásában foglakozott e kérdéssel, és megállapította, hogy hatszor lehet a határozott munkaszerződést hosszabbítani, természetesen a tisztességes magatartás határain belül.

Sáling képviselőtársam, nem jó az a hivatkozás, ami itt egész este elhangzott, hogy amikor a szakszervezet érdeke megkívánja, akkor megkívánjuk a kormánytól, hogy a szakszervezettel egyeztessen vagy az üzemi tanáccsal, amikor pedig a kormány hivatkozik arra, hogy a munkaügyi tanács munkajogi szakbizottságával egyeztet, és ezért nem tette ezt a javaslatot meg, akkor ez ellen tiltakozunk. Akkor vagy egyforma pályán játszunk, és mindig kell a szakszervezet vagy a társadalmi szervek egyetértése, vagy nem kell.

Egyébiránt hozzáteszem, hogy megnyugtató legyen az ön számára: 2002-ig az európai uniós elkötelezettség miatt a kormánynak a határozott idejű munkaviszonyokkal kapcsolatos kérdéseket szabályozni kell. Tehát úgy gondolom, hogy pillanatnyilag az önök ellenállása miatt ez idő előtti volt.

Ami pedig Farkas Imre képviselőtársam fölvetését illeti a munkaszerződéssel kapcsolatban, az számomra egészen megdöbbentő, mert ha figyelmesen elolvasta volna a törvénytervezetet, rájött volna arra, hogy a munkaszerződést minden esetben írásba kell foglalni, és ha a munkaszerződés mást nem jelöl meg a munkavégzés kezdetéül, a munkaszerződés megkötését követő nap a munkaszerződés első napja. Ezt kár volt megfordítani, mert a lényeg ugyanaz. (Taps a Fidesz soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  509  Következő    Ülésnap adatai