Készült: 2020.09.26.08:20:54 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

188. ülésnap (2001.02.15.), 274. felszólalás
Felszólaló Dr. Sümeghy Csaba (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:09


Felszólalások:  Előző  274  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SÜMEGHY CSABA (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! (Olvassa.) A javasolt módosítások kedvezőek vagy a munkavállalók vagy a munkáltatók, esetleg többségében mindkettőjük számára. Mégis arról kell tájékoztatnom a tisztelt Házat, hogy a törvényjavaslat tartalmát illetően sajnálatosan, ismételt egyeztetések ellenére nem született egyetértés az Érdekegyeztető Tanácsban. A megegyezés hiánya sajnálatos. Az érdekegyeztetést és a megállapodásra való törekvést változatlanul a kormányzati munka nélkülözhetetlen formájának tartom, sikeréért a kormány nevében mindent megteszek, de a döntés kormányzati felelősségét a kormány senkire át nem háríthatja.

Az egyezség elérése érdekében a kormány három alkalommal is különböző kompromisszumokkal terjesztette a törvény tervezetét az Érdekegyeztető Tanács elé. A tárgyalásokon bebizonyosodott, hogy a munkáltatói és szakszervezeti oldal között éles érdekellentét húzódik, amelyet számos esetben úgy kívántunk feloldani, hogy előre jeleztük: ha a munkaadók és a szakszervezetek meg tudnak állapodni egymással, a vitatott kérdésekben a kormány el fogja fogadni a megállapodásokat. Sajnos, e törekvésünk nem járt sikerrel. Az Érdekegyeztető Tanács alapszabálya ugyanis nem írja elő és nem is írhatja elő, hogy a munka törvénykönyve módosításához e testület egyetértésére lenne szükség. Ilyen előírás teljes mértékben ésszerűtlen és tarthatatlan volna, hiszen ebben az esetben bármelyik oldal, most a szakszervezetek, más esetben a munkaadók egyet nem értése lehetetlenné tenné a kormány törvényhozási kezdeményezéseit, korlátozná a törvényhozás szuverenitását. Ilyen korlátozás a törvényekben rögzített kivételes esetekben és kötelességeken túl alkotmányellenes lenne, és valóban úgy mosná össze a többpárti parlament és az érdekegyeztetés funkcióit, ahogy ezt a korporációval riogatók ijesztésül emlegetni szokták.

Idéztem Kósáné dr. Kovács Magda munkaügyi miniszter előadásából az 1992. évi XXII. törvény módosításáról. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban. - Keller László: Ezt ma már elmondták egyszer. - Közbeszólás a Fidesz soraiból: Nem figyeltetek! Ez másik volt!)

 
Felszólalások:  Előző  274  Következő    Ülésnap adatai