Készült: 2020.09.29.14:43:55 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

188. ülésnap (2001.02.15.), 246. felszólalás
Felszólaló Dr. Sümeghy Csaba (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:59


Felszólalások:  Előző  246  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SÜMEGHY CSABA (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Sáling képviselőtársamnak csak egy megnyugtató tőmondatot szeretnék mondani. Számomra eddig sem volt vitás, hogy munkaszüneti napon nem lehet munkát végeztetni az új munkatörvénykönyv alapján, de ha ez megnyugtatja, a mai napon beadtam egy módosító indítványt, amelyik abszolúte kizárja ennek a lehetőségét, és azokban az esetekben engedélyezi csak, ami a helyben kialakult szokásos dolog, tehát mondjuk, karácsonykor vagy halottak napján a virágárusítás vagy éppen a péksütemény-ellátás; gondolom, ez ellen különösebb kifogása nincs, tehát úgy gondolom, hogy nem kéne erre még háromszor visszatérni.

Ami viszont a magyar gazdaság versenyképességét illeti, szeretném elmondani, egyetértek azzal, Sáling úr, hogy a magyar munkavállalók egy része kiszolgáltatott helyzetben van. A magyar gazdaság tíz éve változott meg, ez a gazdaság tíz éve működik, és bizony nem mindenütt talált osztatlan erkölcsi követésre az a gazdasági követelmény, ami az Európai Unióhoz való csatlakozást hivatott szolgálni.

Én úgy gondolom, a kormány intézkedései, amit önök hiányoltak, azonban ezeket a kérdéseket próbálják egy irányba terelni, segíteni és megoldani, mert nem értek egyet, és tudják önök is, hogy nem igaz, hogy a kormány nem támogatja a gazdaságot, hisz ellentételezésként a társadalombiztosítási járulék 8 százalékos csökkentése, ami az elmúlt években bekövetkezett, azt hiszem, bőven elégséges, és én úgy gondolom, hogy valamennyi szabályozás azt a munkavállaló-barát szabályozást igyekszik megoldani, amelyik a munkáltatóknak adott ösztönzéssel együtt a magyar gazdaság versenyképességét biztosítja.

Amit Bársony András képviselőtársam mondott, az számomra abszolút érthetetlen, ugyanis én életemben gyárat nem zártam be, én életemben szakszervezetet nem szüntettem meg (Közbeszólás az MSZP padsoraiban: Csak céget!), úgyhogy ha tévesek az információi, készséggel állok a rendelkezésére.

 
Felszólalások:  Előző  246  Következő    Ülésnap adatai