Készült: 2020.09.21.21:41:59 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

188. ülésnap (2001.02.15.), 216. felszólalás
Felszólaló Dr. Sümeghy Csaba (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:13


Felszólalások:  Előző  216  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SÜMEGHY CSABA (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Képviselőtársaim! Azt hiszem, kezdünk eljutni oda, ahonnan kellett volna indítani az egész vitánkat: a magyar gazdaság helyzetével és a magyar gazdaság versenyképességének helyzetével, és ebben a magyar munkavállalók betöltött szerepével.

Úgy gondolom, hogy az MSZP padsoraiban ülő, általában nagyra becsült szakszervezeti vezetők eddig teljesen másról beszéltek, és volt egy olyan érzésem, mint a nyuszielméletben: ha van kalapja, az sem jó, ha nincs kalapja, az sem jó. Kiragadnak példákat, ami alkalmas arra - ezt a vitát közvetíti a rádió, úgy tudom, a televízió is -, nagyon jó arra, hogy azok a felszólalások, amelyeket önök elmondanak, megtévesszék a magyar munkavállalókat.

Szeretném elmondani, hogy az, hogy egy munkavállaló a társadalomban hogy érzi magát, a munkavégzés egyik - nem lényegtelen, nagyon fontos - eleme, de idetartozik a bérkérdés, a lakás-, a család és egyéb kérdések. Úgy gondolom, hogy a munkajog nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon egy általános, komplex szabályozást igénylő kérdés, és azt hiszem, nem kell arról beszélnünk, hogy a dolgozók, a magyar munkavállalói társadalom és általában a társadalomban helyet foglaló állampolgárok helyzetét hogyan javítottuk a parlamentben a Fidesz-kormány kezdeményezésére az elmúlt időszakban.

Azt azonban szeretném elmondani, hogy olyan kérdésekben, melyek szorosan ehhez tartoznak, önök ellenvéleményt nyilvánítottak ki - például Bauer képviselőtársam is a 40 ezer forintos minimálbérrel kapcsolatban. Ilyenkor figyelmen kívül hagyják azt, hogy az európai uniós átlaghoz, illetve Ausztriához viszonyítva a magyar kereseti viszony egynyolcad, illetve egytized. Ilyenkor a minimálbér ráerőltetett a magyar társadalomra, mint ahogy mondják, a munkavégzés is ráerőltetett a magyar társadalomra.

Úgy gondolom - mivel a két percem le fog járni -, hogy elég, ha arra utalok, hogy Szekeres úr, képviselőtársunk mint frakcióvezető javasolta annak idején az 50 ezer forintot, ami érdekes módon az MSZP javaslata volt, és akkor elfogadható lett volna. Két évvel ezelőtt született ez a javaslat. A későbbiekben még visszatérek a továbbiakra.

 
Felszólalások:  Előző  216  Következő    Ülésnap adatai