Készült: 2021.01.28.02:14:44 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

143. ülésnap, 168. felszólalás
Felszólaló Dr. Tilki Attila (Fidesz)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:12

Felszólalások:  <<  168  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. TILKI ATTILA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A minap a Magyar Erdőgazdák Szövetségének tagjai kerestek meg az alábbi problémákkal: a 2007-ben beadott erdőtelepítési pályázatokról eddig semmiféle hivatalos visszaigazolást nem kaptak. Ennek a határideje régen lejárt, és lassan kifutunk a tavaszi telepítési szezonból is. A tavaly sikeresen megvalósuló erdőtelepítések kifizetése is sok esetben várat még magára. Azoknál a gazdálkodóknál, ahol ellenőrzés vagy valamilyen évközi módosítás történt - bár a kifizetés végső határideje 2007. december 31. volt -, a mai napig nem történtek meg a kifizetések. A polgári kormány idején évente körülbelül 15 ezer hektár erdőt telepítettek, a 2006-2007. évi telepítési szezonban viszont alig értünk el 10 ezer hektárt.

Az erdőtelepítéshez kapcsolódó bevételek, illetve az ahhoz nyújtott művelési és jövedelempótló támogatás térségünkben sok családnak jelent segítséget a mindennapi megélhetésben. A gyenge mezőgazdasági eredményeket produkáló földterületek - Szatmár térsége tipikusan ilyen - egyedüli racionális hasznosítási módja az erdőtelepítés. Ennek ellenére a kormány nem segíti az erdőtelepítő szatmár-beregi gazdákat. A 2006-2007-es évben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében eltelepített 2710 hektár erdő - ami az országos teljesítmény majd' harmada - jelentős része a szatmár-beregi síkon, többek között választókerületem területén valósult meg. Gazdálkodóink többsége kispénzű, szerény anyagiakkal rendelkező vidéki ember, akiknél az elhúzódó eljárások sokszor megoldhatatlan gondokat okoznak. Hogyan finanszírozza a kormány a következő évi erdőtelepítéseket, ha még az előző évi ellenértékét sem kapták meg?

Kérdezem államtitkár úrtól, mit kíván tenni annak érdekében, hogy a szatmár-beregi gazdák végre megkapják az őket jogosan megillető pénzeket. Mikorra várható, hogy hivatalosan értesítést kapjanak a lassan egy éve benyújtott pályázataik elbírálásának eredményéről? Mikor fogják ténylegesen kifizetni a nekik járó összeget? Mi fog történni azokkal, akik a késlekedés miatt tönkremennek, például a csemetekertek gazdáival?

Várom válaszát. (Taps a Fidesz soraiban.)

Felszólalások:  <<  168  >>    Ülésnap adatai