Készült: 2020.04.07.06:18:50 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

292. ülésnap, 64. felszólalás
Felszólaló Dr. Latorcai János (KDNP)
Felszólalás oka Országgyűlés határozatképes
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 15:29

Felszólalások:  <<  64  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: (A szónoki emelvényen állva folytatja az ülés vezetését. - Dr. Tiba István a jegyzői helyén tartózkodik, Göndör István az elnöki emelvény mellett áll. - A Jobbik-frakció továbbra is az elnöki emelvényen tartózkodik.) Megkérem képviselőtársaimat, foglalják el helyüket, és ellenőrizzék, hogy a szavazógépben megfelelően elhelyezték-e a kártyájukat.

Mivel a Jobbik képviselőcsoportja nem teszi lehetővé, hogy elfoglaljam helyem az elnöki poszton, ezért innen vagyok kénytelen az ülést vezetni. (Nagy taps a kormánypárti frakciókban.) Mivel a Jobbik képviselőcsoportja nem teszi lehetővé azt, hogy a név szerinti szavazásnál a baloldali, ellenzéki jegyző fenn üljön, és onnan vezényelje és ismertesse... (Folyamatos, nagy zaj.) Nagyon szépen kérem képviselőtársaimat, foglalják el a helyüket, és figyeljenek rám! Most azt kérem a Háztól, erősítse meg azt, hogy mivel a Jobbik képviselőcsoportja nem teszi lehetővé a név szerinti szavazást, és ők kezdeményezték ezt, a Ház ezt a szavazást gombnyomással teljesítse. (Nagy taps a kormánypárti frakciókban. - Közbeszólások ugyanott: Éljen! Éljen! - Puch László: Ügyrend! - A szószéken nincs monitor, az elnök nem látja az ügyrendi jelentkezést.)

Tisztelt Képviselőtársaim! Kérem valamennyiüket, mindazokat, akik egyetértenek azzal, hogy ebben a rendkívüli helyzetben a Ház a név szerinti szavazástól eltérően gombnyomással szavazzon, aki ezzel egyetért, kérem, szavazzon! (Az elnöki emelvényen álló Jobbik frakciója perceken át folyamatosan skandálja: "Hazaárulók! Hazaárulók!" - Lengyel Szilvia egy kisméretű, aranyszínű, földdel töltött talicskát tesz Orbán Viktor elé az asztalra. - Dr. Szél Bernadett és Osztolykán Ágnes molinót feszítenek ki az elnöki emelvénnyel szemben, a terem közepén: "Földrablás helyett földosztást!" felirattal.) Kérem a műszaki szolgálatot, tegye lehetővé a szavazást. (Rövid szünet. - A Jobbik-frakció továbbra is skandálja: "Hazaárulók!" - Lengyel Szilvia megafonon keresztül beszél. - Dr. Schiffer András tapsol. - Közbeszólás a Fidesz soraiból: Hol a házőrség? - Derültség.)

Képviselő Asszony! Önt is kénytelen vagyok figyelmeztetni, hogy a módszere megengedhetetlen a házszabályi előírások értelmében, ennek megfelelően fölszólítom önt, hogy hagyja abba megafonos felszólását.

Ismételten kérem a technikai személyzetet, hidalják át a problémát, és oldják meg, hogy a képviselő hölgyek és urak szavazni tudjanak, élhessenek a szavazati jogukkal, mivel akadályozva vagyok abban, hogy a saját kártyámat magamhoz vegyem. (Rövid szünet. - Folyamatos zaj. - Dr. Illés Zoltán: Ti vagytok a hazaárulók! - A jobbikos képviselők megfordítják a kezükben tartott molinót: "Az anyaföld nem eladó! 2014. 05. 01. = 1920. 06. 04." felirattal. - Rövid szünet.)

(12.40)

Tisztelt Országgyűlés! Megkérem képviselőtársaimat, foglalják el helyüket, kártyájukat helyezzék el a szavazógépben, létszámellenőrzést fogunk tartani. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Elnök úr, ez házszabályszerű? - Puch László: Házszabályellenes!) Igen tisztelt Képviselőtársaim! Azok, akik a Házszabályt lábbal tiporják, már ne tegyenek olyan megállapítást, hogy mi házszabályszerű és mi nem! (Közbeszólás az ellenzéki padsorokból: Be akarjuk tartani a Házszabályt! - Taps a kormánypártok soraiban.)

Tisztelt Képviselőtársaim! Jelenlét-ellenőrzés következik. Kérem képviselőtársaimat, nyomják meg valamelyik gombot! Szavazzanak! (Szavazás.)

Megállapítom, hogy az Országgyűlés határozatképes. (Taps a kormánypártok soraiban.) 265 jelenlévő, távol 120-an vannak.

Most arra kérem képviselőtársaimat, mivel a Jobbik-képviselőcsoport magatartásával nem teszi lehetővé azt, hogy név szerinti szavazást a házszabályi előírásoknak megfelelően tartsunk, a javaslatot gombnyomással fogadják el. (Felzúdulás. - Közbeszólás: Házszabályellenes! - Az elnöki emelvényen álló Jobbik-frakció ismét folyamatosan skandálja: "Hazaárulók!")

Kérem, aki elfogadja a T/7979. számú törvényjavaslatot az egységes javaslat imént módosított szövege szerint, szavazzon! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés 252 igen szavazattal, 17 nem szavazat ellenében, tartózkodás nélkül a törvényt elfogadta. (Nagy taps a kormánypárti padsorokban. - Dr. Nagy Kálmán jelzi, hogy nem működött a gépe. - A Jobbik-frakció mögött helyet foglaló független képviselők felállva felemelnek egy molinót "Most árulják el a gazdákat - A Fidesz-maffia jobban teljesít" felirattal. - A Fidesz-frakció mögött helyet foglaló független képviselők felállva felemelik a "Földrablás helyett földosztást!" feliratú molinót. - Az elnöki emelvényen álló Jobbik-frakció továbbra is folyamatosan skandálja: "Hazaárulók!", eközben visszafordítják "A magyar föld átjátszása idegeneknek: hazaárulás!" feliratú molinót.)

Miniszterelnök úr kért szót.

Felszólalások:  <<  64  >>    Ülésnap adatai