Készült: 2020.07.10.18:39:24 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

86. ülésnap (2007.06.25.), 38. felszólalás
Felszólaló Dr. Lukács Tamás (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:08


Felszólalások:  Előző  38  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. LUKÁCS TAMÁS (KDNP): Tisztelt Elnök Asszony! Az elmúlt időszakban olyan események történtek, történnek az országban, aminek, azt hiszem, nincsenek nyertesei, csak vesztesei. Tudniillik ha a rendőrpalota ellen támadást intéznek, nem tudjuk a mai napig, hogy kik, ha egy újságírónőt, aki oknyomozó munkát folytat, megfélemlítenek, akkor erről az országról olyan kép alakul ki külföldön, amelyet nincs az a kormányzati stratégia, nincs az a kormányzati kommunikáció, nincs a költségvetési pénzeknek az a garmada, amivel ezt a kárt helyre lehet hozni.

És azt gondolom, hogy ebben mindannyiunknak megvan a maga felelőssége, de nem egyenlő mértékben. Megvan a parlamentnek a felelőssége, hogy éveken keresztül olyan Házszabállyal dolgozott, ahol a vizsgálóbizottságok karikatúrái lettek az igazi funkciónak, a felelősök feltárásának. Azonban jelen helyzetben megvan a kormányzati felelősség, tekintettel arra, hogy ameddig nem tudjuk megnevezni, kik miért tették ezeket a cselekvéseket, kik támadtak a rendőrpalota ellen, kik voltak azok és milyen megbízások által, akik ezt a cselekedetet elkövették, azt gondolom, hogy ebbe a helyzetbe nem lehet belenyugodni, és hagyni kell az igazságszolgáltatást, a nyomozó szerveket, hogy úgy végezzék a munkájukat, hogy valóban, bárhol vannak ezek a felbujtók, bárhol vannak a megrendelők, meg tudják nevezni ezeket az embereket. Ez a feltétele a nyugalomnak az országban.

Azonban nézzük meg a miniszterelnök úr mai beszédét, nézzük meg az ő szóhasználatát, és nézzük meg, hogy hogyan lehet ebből a helyzetből továbblépni. A miniszterelnök úr erős országról beszélt. Nem lehet erős országról beszélni felelősségvállalás nélkül. A felelősségvállalás valahol ott kezdődött, hogy a most kitüntetésre felterjesztett Horn Gyula nem vállalta a múltját, akármilyen érdemei is vannak a későbbiek során, mert amikor a rendszerváltásnak egy hiányosságával néztünk szembe, és az ügynökmúlt nem lett feltárva, akkor egyszerűséggel azt mondta - emlékeznek még a szavaira -: "Na és?"

Nincs nagy ország erkölcsi felelősségvállalás nélkül. (Moraj és közbeszólások az MSZP soraiból.) Erkölcs nélkül csak meghasonlott országról beszélünk. Miről beszélünk? Legyenek szívesek figyelni! Arról beszélünk, hogy amikor Gyurcsány Ferencet a vagyonosodásáról kérdezték, akkor önök tudomásul vették azt a választ: "Mi az, hogy? Nagyon is!" Emlékeznek ezekre a szavakra? Tehát ha vagyonosodási vizsgálatokat akarnak indítani, talán keressük abban a körben a vagyonosodást, ahol ez felmerül. De addig, amíg nem engedik ezeket a vizsgálatokat, amíg nem engedik parlamenti bizottságnak sem ezt az oknyomozást, én azt hiszem, nincs erkölcsi alap ebben az országban igazságtalanságról beszélni olyanoknak, akik első helyen fejtették ki azt a véleményüket, hogy az érdekek irányítják az életet, úgy kell irányítani egy országot, mint egy részvénytársaságot, és nincs felelősségük abban, hogy milyen módon gazdagodtak meg.

A harmadik: nincs lendületes ország egyetértés nélkül, őszinteség nélkül nincs bizalom, bizalom nélkül nem lehet egyetértés, mondta Robert Schuman. Én azt gondolom, hogy ebben az országban nem lehet úgy párbeszédet folytatni, ha ezeket a kérdéseket, és főleg, ha ezt a stílust, amit most előbb Mesterházy képviselőtársam bemutatott, vagy amit a miniszterelnök úr bemutatott, ezt a stílust folytatjuk. Lehetséges, hogy kampányrendezvényeken vagy valahol, de itt a Házban, azt gondolom, hogy értelmes párbeszédet így nem lehet, nem is akarnak kialakítani.

Önöket az érdekek irányítják, most megkötötték azt a kompromisszumot a további kormányzás érdekében, megkötötték azt a kompromisszumot, hogy Horn Gyulát kitüntetésre terjesztik föl, jó politikai taktikai lépésnek tűnt, megkötötték azt a kompromisszumot az SZDSZ-szel. Csak hitelesen így nem lehet politizálni, hiszen ha az elmúlt egy évben már legalább négyféle dolgot mondtak erről az egészségbiztosításról, akkor azt gondolom, hogy ki lehet oktatni az ellenzéket, talán meg is értünk valamit belőle, de főleg azt értjük meg, hogy ez nem az őszinteségnek a korszaka.

A ténybeli ismeretek hiányát nem lehet felkészületlenséggel pótolni. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Kérem, ha a miniszterelnök úr nincs jelen, akkor legalább a jegyzőkönyvből olvassa el, és gondolkozzon el ezen!

Köszönöm. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  38  Következő    Ülésnap adatai