Készült: 2020.07.12.15:12:16 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

78. ülésnap (2007.06.04.), 236. felszólalás
Felszólaló Dr. Lukács Tamás (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:29


Felszólalások:  Előző  236  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. LUKÁCS TAMÁS (KDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Azt gondolom, ki kell mondani, nagyon nagyra értékelem azt, hogy a jelenlegi körülmények között európai uniós nyomás nélkül végre egy kétharmados törvényben a Ház bebizonyítja, hogy alkalmas és képes kétharmados törvény megalkotására. Azonban annyira nincs meg azért a pártok között a bizalom, hogy mindezt a kívánalmat, hogy a tartalmi törvénnyel egy időben lépjen hatályba, egyszerre legyen megalkotva, vagy ha már digitális törvény eseti bizottságát meg kell alakítani, vagy bizonyos kényszerpályán mozog a magyar parlament, hogy erre törvényi garanciát adjon. Márpedig én azt gondolom, hogy ha az 1990 óta be nem tartott országgyűlési határozatokat fel kellene sorolni, akkor az Országgyűlési Könyvtár munkatársait kellene igénybe venni.

Tehát mindenki elismeri azt, hogy ez nem garancia. Annyi bizalom mégsincs azért a pártokban, hogy erre a Kereszténydemokrata Néppárt által kívánatosnak tartott tárgyalási módra törvényi garanciát adjon a parlament. Ez a komoly aggályunk ezen határozattal szemben, hogy ezzel a határozattal deklarálni lehet dolgokat, viszont nem pótolhatja a törvényes garanciát. Azt gondolom, hogy megfelelő megoldás lett volna, ha a hatályba léptető rendelkezések között rendezzük ezt a kérdést, és a december 31-ei határidő a hatályba léptető rendelkezésekbe kerül be. Ebben az esetben törvényi garanciáról beszélünk, jelen esetben pedig azt gondolom, hogy ez szükséges, de nem elégséges ahhoz, hogy ez valóban meg is valósuljon.

Tehát ezeket az aggályainkat továbbra is fenn kell tartani, és azt gondolom, egy jogállamban, ha valóban ez a politikai pártok szándéka, akkor az a bizalmatlanságnak a jele, ha nem mernek egymásnak törvényi garanciát adni.

Köszönöm. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  236  Következő    Ülésnap adatai