Készült: 2020.07.06.09:03:10 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

61. ülésnap (2007.04.02.), 175. felszólalás
Felszólaló Dr. Lukács Tamás (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Önálló indítvány indokolása
Videó/Felszólalás ideje 4:02


Felszólalások:  Előző  175  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. LUKÁCS TAMÁS (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A rendőrségről szóló törvény módosítására tett indítványunk dátumából és időpontjából látszik, hogy a KDNP képviselőcsoportja olyan időben kereste a megoldást egy alkotmányosan aggályos helyzetre - hogy a köztársasági elnök úr szóhasználatát idézzem -, amikor ez a helyzet politikai vihart kavart; politikai vihart kavart, mert korlátozottnak nem jó lenni, bármelyik oldalán állunk a korlátnak.

Az egyik oldalról nyilvánvaló, hogy alkotmányos kérdésként vetődik fel a gyülekezési jog nem megengedhető korlátozása, de van ennek a korlátnak egy másik jelentősége is, amire a történelem sok példát szolgáltatott: egy parlamenti demokráciában nem megengedhető, hogy egy kormány alá rendelt vagy felügyelete, ellenőrzése alatt lévő tisztviselő, adott esetben egy rendőrkapitány olyan döntést hozhat, amivel a parlament tevékenységét is korlátozhatja. Nem megengedhető alkotmányos szempontból, hogy egy rendelet szabályozzon olyan kérdést, amely kérdéssel kapcsolatban komoly alkotmányos aggályok fogalmazhatók meg.

Tehát mi ebben a helyzetben nyújtottuk be a Háznak ennek a törvénynek a módosítását, és azt gondolom, hogy az eltelt idő bár bizonyos szempontból igazolt minket, de a megoldást nem hozta meg, tehát a mai napig a megnyugtató megoldás érdekében a törvényjavaslatunkat fenn kell tartani. Utalok itt arra, hogy időközben tárgyalásos úton, valamilyen módon a Parlament előtti tér a parlament használatába került, ennek ellenére ez a kérdés, hogy ennek a térnek a lezárásáról, korlátozásáról ki rendelkezhet a parlament jóváhagyása nélkül, továbbra is alkotmányos kérdésként felteendő.

Azt gondolom - az alkotmányügyi bizottság indokolását ugyan nem ismerve -, ha elvárják az ellenzéki csoportoktól és ellenzéki képviselőktől, hogy konstruktív módon gondolkozzanak, akkor ezzel a törvénymódosítással mi ezt megtettük. Nem azt állítjuk, hogy ez a biztos és egyetlen lehetséges megoldás arra - még egyszer idézem a köztársasági elnök úr szavait -, hogy az alkotmányosan aggályos helyzetre választ adjunk, azonban a parlament mindkét oldalának kötelessége ezt az alkotmányos kérdést valamilyen módon megoldani. Állításunk szerint ez egy alkotmányos és lehetséges válasz, és a rendőrségi törvény ezen módosításával megoldanánk azt, hogy törvényi módon legyenek szabályozva a Parlament és a képviselőház környéke elkerülésének szabályai, másrészt megoldanánk azt, hogy a parlament tudta nélkül és a parlament akarata ellenére egy rendőr-kapitánysági intézkedéssel vagy utasítással ne lehessen korlátozni a parlament munkáját.

Hölgyeim és Uraim! Szeretném önöket emlékeztetni, hogy akár az angol, akár a magyar történelemben tudunk példákat arra, hogy milyen intézkedések történtek, vagy a parlament munkáját mivel korlátozták. Ezzel a szavazással eldönthetik azt is, hogy önök elkötelezett hívei-e a parlamenti demokráciának, vagy egy másfajta demokráciaképük van.

Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiból.)
Felszólalások:  Előző  175  Következő    Ülésnap adatai