Készült: 2020.07.05.06:36:12 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

73. ülésnap (2011.03.08.), 226. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utánihoz hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 2:57


Felszólalások:  Előző  226  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Valóban, szégyennek tartom én is, hogy egyrészt húsz évvel a rendszerváltás után, másrészt akkor, amikor az Európai Unió soros elnökségét Magyarország tölti be, ezen a Magyarországon még olyan utcanevek vannak, amelyek hasonló diktatúrát kiszolgáló vagy felépítő emberekről vannak elnevezve, amit ön is mondott.

Azt mondom, szimbolikusan minden olyan utca, amely még ezeket a neveket viseli, mind zsákutca, ha nem is tényleges földrajzi értelemben, de mindenképpen demokratikus értelemben az. Mi magunk is, mint fiatal kereszténydemokraták, körbejártunk különböző területeket, és találtunk jó pár ilyet: Lenin, Marx, Ságvári Endre, Kun Béla, Szamuely Tibor, Mező Imre, Münnich Ferenc, november 7., népköztársaság, felszabadulás, és még valószínűleg jó pár nevet találhatnánk máshol is.

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség, mint az egyik kormánypárt ifjúsági szervezete, pontosan ezért indított, még a Facebookon is kampányolt erre, és aki bármilyen, képletesen szólva zsákutcát talál, az jelezze nekünk, mi mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy ebben az évben, amikor Liszt-emlékév van, nagyon szép, hogy őróla is el tudunk nevezni inkább egy-egy közterületet. Ne feledjük, hogy Ronald Reagennek, aki a hidegháborút egyetlen puskalövés nélkül megnyerte, és valószínűleg hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország ilyen időben és viszonylag békés körülmények között kiléphetett a szovjet blokkból és a kommunista diktatúrából, őróla is a százéves évforduló kapcsán méltán nevezhetünk el közterületet; de ugyanígy számunkra, kereszténydemokraták számára a decemberben száz éve született Varga Lászlóról közterület elnevezése szintén ugyanilyen fontos. Ezekről az emberekről, Kéthly Annáról és sok mindenki másról, minden párt értékvilágából tudok olyan embereket mondani, akikről méltó lenne, hogy elnevezzünk közterületeket, de ilyen emberek szerintem sem maradhatnak.

Ahogyan ön is mondta, ez önkormányzati hatáskör, de bízom benne, hogy az a mozgalom, amelyet civilek, pártokhoz kötődő fiatalok vagy pártok indítanak, eredményre fog vezetni, és ennek az évnek a végére már nem lesz ilyen szégyenlista, nem lesz tele zsákutcákkal Magyarország. Bízom benne, hogy ezek a civil, ifjúsági és társadalmi kezdeményezések is sikerre fognak vezetni, és a helyi önkormányzatok megtalálják annak a módját, mint ahogyan sok más esetben megtalálták, hogy ezeket a közterületeket átnevezzék. Ez nem pusztán egy olyan kérdés, hogy itt kinek mekkora költségbe kerül ez, bár arra is nyilvánvalóan ki kell találniuk az önkormányzatoknak a módot, hogy ez ne kerüljön az embereknek túl sok pénzbe, de ettől függetlenül ez nekünk kötelezettségünk, pontosan azon emberekkel szemben, akiket ezek a Szamuelyk, Leninek vagy Marxok megnyomorítottak, megfosztottak a tanulás lehetőségétől, megfosztottak a tulajdonuktól vagy a legalapvetőbb demokratikus alapjoguktól.

Bízom benne, hogy önök is sok ilyet találnak, és hétköznapi munkával, aprómunkával, hiszen ezt településenként kell elvégezni, hozzá fognak járulni ezen zsákutcák megszüntetéséhez.

Köszönöm szépen. (Taps.)
Felszólalások:  Előző  226  Következő    Ülésnap adatai