Készült: 2020.07.07.22:07:47 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

72. ülésnap (2011.03.07.), 44. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 4:04


Felszólalások:  Előző  44  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Talán ön is emlékszik arra a régi jogi regulára, hogy saját felróható magatartására senki sem alapíthat jogot. Kicsit furcsa, hogy pont az az MSZP hiányolja az egyeztetést és a vitát az alkotmánnyal kapcsolatban, amelyik maga kivonult a vitából. Úgy gondolom, hogy ha bárki is több egyeztetést, több vitát, több eszmecserét, több javaslatot kíván, akkor az a minimum, hogy önmaga nem zárja el annak az útját és annak a lehetőségét, hogy ez az eszmecsere itt, a legfontosabb helyen, a parlamentben zajlódjék. Nyolc évig önöktől mást sem hallhattunk, mint hogy milyen fontos a parlamenti politizálás. A közügyeket a Parlament falain belül mindenképpen meg kell vívni, és akkor most önök mégis azt mondják, hogy amikor itt van egy lehetőség arra, hogy egy hónapig szinte csak és kizárólag az alkotmányról vitatkozzunk, beszéljünk, cseréljünk eszmét, akkor önök kivonulnak.

Úgy gondolom, hogy annak a pártnak, amelyik ilyen magatartást tanúsít, nincsen jogalapja, hogy utána azon kívül bármiféle egyeztetést követeljen. Ha ő a maga részéről a legkisebb minimumot, amiért a fizetését kapja, azt nem teszi meg, akkor nem tudom igazából, hogy milyen további egyeztetéseket kérhet. Önöknek be kellene nyújtania a saját szövegjavaslatot, és itt kellene megvédeni a vitában azt. Ez lenne az első lépés ahhoz, hogy nagyobb fokú egyeztetést követeljenek, és egy hónapig nem valamilyen trópusi adóparadicsomban lenni, és ott kihelyezett frakcióülést tartani akár, hiszen itt egy hónapig úgy fogunk vitatkozni (Közbeszólások az MSZP soraiban: Kazincbarcika?! - Derültség az MSZP soraiban.), hogy önök nem lesznek itt, bárhol lehetnek akkor, amikor a fizetésüket felveszik.

Az egyeztetésről csak egy gondolatot engedjen meg! 1994 és '98 között, ahogy önök elgondolták az egyeztetés rendszerét, akkor ahhoz, hogy egy módosító javaslatról vitatkozni lehessen, hat párt közül ötnek kellett a támogatása a javaslat mögé és úgy, hogy az legalább a kétharmadát kifejezze a parlamenti arányszámoknak, támogató voksoknak. Ennek ellenére, hogy ez lényegében az MSZP-nek biztosított akkor vétójogot, az akkori ellenzéki pártok nem vonultak ki az alkotmányozás folyamatából, hanem végig előterjesztették a javaslatukat, és vitatkoztak. Ehhez képest önök most sokkal szélesebb körű lehetőséggel rendelkeznek.

A konkrét kérdésre rátérve: összesen 8 098 310 háztartásba juttatjuk el ezeket a kérdőíveket, amelyeket, bízom benne, önök is megkaptak. Abszolút nem partikuláris kérdések vannak ezen. Alapvető jogokkal és kötelezettségekkel kapcsolatban, államadóssággal kapcsolatban, a közbeszerzések terén, az off-shore cégek lehetőségeivel kapcsolatban, a határon túli magyarsággal kapcsolatban, a környezetvédelemmel, a termőfölddel, a vízkészlettel vagy a tényleges életfogytiglani börtönbüntetéssel kapcsolatban igen fontos kérdések vannak. S hogy ennek mennyi az ára? Mivel ezeket nem külföldi vagy off-shore helyen bejegyzett székhelyű cégek végzik, ezért 40 százalékot meg tudunk spórolni ennek az árából, összesen egyhetedébe kerül, mint egy népszavazás, az eredeti árhoz képest, a 150 forinthoz képest, mivel magyar cégek végzik, a KEK KH közreműködésével, ezért 40 százalékkal olcsóbb. Kilencven forintba kerül fejenként, két húszasba és egy ötvenesbe. Ez az a pénz, amire ön azt mondta, hogy ez túl sok, nem kellene ennyit költeni az emberek véleményének a kikérésére: egy ötvenes és két húszas.

Amikor önök azt mondják, az önök volt miniszterelnöke azt mondja, hogy vissza kellene hozni a 300 forintos vizitdíjat, mert az nem egy nagy összeg, ön azt mondja, hogy ez az ötvenes és a két húszas viszont túl nagy pénz ahhoz, hogy az emberektől a véleményüket kikérjük, és megkérdezzük, hogy ezekben a kérdésekben mi a véleményük, hogyan viszonyulnak az alkotmányhoz.

Úgy gondolom, legalább minimalizált formában, ez a minimum program, önök jöjjenek vissza ide az Országgyűlésbe. Amikor pedig ön arról dönt, hogy elfogadja vagy nem fogadja el a válaszomat, akkor arról dönt, hogy megér-e az MSZP-nek fejenként 90 forintot az emberek véleménye, hogy 12 kérdésben feleletválasztás alapján és egy 13. kérdésben pedig szabadon kifejtve elmondják a véleményüket az alkotmányozással kapcsolatban. Azt kérdezem tehát én öntől, hogy megér-e önnek 90 forintot az emberek véleménye vagy sem.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  44  Következő    Ülésnap adatai