Készült: 2020.07.11.23:58:44 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

72. ülésnap (2011.03.07.), 326. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Előadói válasz
Videó/Felszólalás ideje 2:35


Felszólalások:  Előző  326  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Megnyugtatok mindenkit, hogy nem akarok a holnapba átbeszélni a zárszó kapcsán. Annyit mondanék csak, hogy köszönöm szépen mindenkinek a hozzászólását és a jobbító vagy aggódó felszólalását. Csak azt szeretném még egyszer aláhúzni, hogy ez az előterjesztés, bár egy felsőoktatási intézményről szól, de alapvető célja nem egy oktatási átalakítás, hanem egy közszolgálati, köztisztviselői életpályamodell felvázolása, ami sokkal inkább kiszámíthatóbb és életre szóló pályát jelent azoknak, akik hivatásszerűen szeretnének hazaszeretetből, igazgatási ismeretek iránti fogékonyságból az állam, a köz szolgálatába állni különböző területeken. Ennek teremtettünk intézményi feltételeket már az előző hónapok során, akár a kormányhivatalok létrehozatalával, amelyek ennek a területi szintű csomósodási pontjai. Létrehoztuk a kormány-tisztviselői státust, amelynek alkotmányos alapokat is teremtettünk.

Ezen a téren fogunk továbbmenni az Alkotmánybíróság intelmei nyomán. És még sok tekintetben szeretnénk a kismamák részmunkaidős közszolgálati foglalkoztatásán keresztül - hiszen a közszférákban dolgozók több mint 60 százaléka hölgy; a honvédségre ez talán nem igaz, de sok más területre igen - ilyen lehetőségeket teremteni belső értékelési rendszerrel, egy egyszerűbb visszajelzéssel a vezetők részéről a munkavállalóik számára, és sok minden más olyan egyéb intézkedéssel szeretnénk egy jobb minőségű közszolgáltatást megteremteni, ami az állampolgárok számára bebizonyítja, hogy megéri az adóforintjaikat a közösre áldozni, mert egy olyan minőségi közszolgáltatást kapnak vissza, ahol az ott dolgozók szakértők, hivatásszerűen, hosszú távon szeretnének ezzel foglalkozni, olyan emberi képességekkel rendelkeznek, amelyek az együttműködésre és a közösség szolgálatára sokkal inkább predesztinálják őket, és így bízunk benne, hogy egy jobb minőségű állami szolgáltatással találkoznak mindenhol.

(23.40)

Ennek egy nagyon fontos része a közszolgálati egyetem, amelyik jól mutatja, hogy az egyes tárcák nem a tárcasovinizmus elve alapján, nem a "minden tárcának legyen egy önálló egyeteme" megközelítéssel közelítenek ehhez a kérdéskörhöz, hanem azt szeretnék nézni, hogy az országnak mi a jó, a köztisztviselőknek mi a jó, az állampolgároknak mi a jó. Ezért integrálják ezeket a képzéseiket, mert látják, hogy hosszú távon, sőt középtávon is ebből Magyarországnak előnye származhat.

Köszönöm szépen a vitában való részvételt, és holnap délután találkozunk a részletes vitában. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  326  Következő    Ülésnap adatai