Készült: 2020.07.06.00:41:46 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

72. ülésnap (2011.03.07.), 322. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:07


Felszólalások:  Előző  322  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mint ahogy elmondtuk, nem az a célunk ezzel az előterjesztéssel, hogy spóroljunk, nem az a célunk, hogy csökkentsük az egyetemek számát, hanem az, hogy a közszolgálat, a köztisztviselők számára egy újfajta életpályát - aminek nagyon sok része van, van olyan törvény, amelyik már volt itt a parlament előtt, van olyan, amelyik később jön, lesz olyan, amelyik június 1-jén lép hatályba, lesz olyan, amelyik majd január 1-jén - biztosítsunk. Ez egyáltalán nem a spórolásról szól, hanem a hatékonyabb közigazgatásról, közszolgáltatásról.

Hogy mi lesz majd abban a költségvetési javaslatban? Annak az lesz a különlegessége, hogy ez lesz az első olyan költségvetés, amelyet a Költségvetési Tanács vétójoggal akár vissza is küldhet a parlamentnek, ha ilyesfajta területen szabálytalanságokat tapasztal, vagy olyan formákat, amiket nem tart elfogadhatónak a költségvetés tervezése során. De szeretném hangsúlyozni, az első évre plusz 350 millió forint van. Nem azért vonjuk össze a három egyetemet, hogy még facsarjunk rajta egyet.

Iváncsik képviselő úr két felvetésére reagálnék. Úgy érzem, hogy nem fog ez semmiképpen helyrehozhatatlan kárt létrehozni a magyar felsőoktatásban, sőt bízom benne, hogy pont azért, mert lesz olyan főiskolai képzés, amely egyetemivé válik, lesz olyan képzés, amelyik az eddigi három különálló intézménynél valamelyest koordináltabb vagy egységesebb lesz, ezért magasabb színvonalú lehet. Ami inkább sok tekintetben kárt okozott a magyar felsőoktatásnak, az pont a PPP-programok, amelyek elharapóztak, és kezelhetetlen anyagi helyzetbe hoztak sok-sok egyetemet és főiskolát Magyarországon.

Ön azt mondta, hogy ezek nagyon speciális, különböző dolgok. Ebben igaza van, de például az agysebészet is egy nagyon speciális dolog, mégse hozunk rá létre egy külön egyetemet. És a teológia meg a geológia is ég és föld, mégis megférnek egy egyetemen belül. Itt is vannak különböző képzési formák, de van egy alapigazgatási részük, ami mindenkire igaz, aki valamilyen szolgálati viszonyban van a közszférán belül, és bízom benne - azt a szót még ki se mondtuk, hogy szinergia, pedig ideillik meg EU-konform -, hogy szinergiát jelent ezeknek a képzéseknek, hogy alapszinten azzal foglalkozhatnak és át-áthallgathatnak egyikről a másikra. Vagy ahogy miniszter úr is nagyon érzékletesen kifejtette, ez nem a pályaelhagyást vagy a korai nyugdíjba vonulást fogja ösztönözni, hanem a pályamódosítást és más téren való előrejutást.

Bízom benne, valamelyest sikerül önöket meggyőzni arról, hogy lehetnek ennek pozitív hatásai. És higgyék el, hogy azokra a veszélyekre, amelyeket önök is felvetettek, mi is igyekszünk minél több garanciát beépíteni a későbbi jogalkotás során a törvényekbe. Ez a törvény pedig az átalakulásról szól, és annak a garanciáit úgy szögezi le, amire kevés eddigi példa volt a magyar egyetemi átalakulások történetében.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  322  Következő    Ülésnap adatai