Készült: 2020.07.12.02:15:57 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

72. ülésnap (2011.03.07.), 308. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:49


Felszólalások:  Előző  308  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mielőtt még valaki felveti ezeket a kérdéseket, szeretnék gyorsan választ adni rá, először is a NEFMI szerepére. Mint az oktatási bizottságban is elhangzott, ennek a törvényjavaslatnak az előkészítésébe nemcsak a három érintett tárca, a HM, a BM és a KIM vett részt, hanem a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium azért, hiszen hosszú távon az állami vagyonnal való gazdálkodás tekintetében az egyetemi vagyonnal való gazdálkodás is ennek a tárcának a hatáskörébe tartozik. Maga az oktatási államtitkárságot is magában foglaló NEFMI pedig nyilvánvalóan azért, mert egy oktatási intézményről van szó. Tehát mint azt a bizottsági ülésen is elmondtuk, részt vett ebben a folyamatban az oktatási tárca, csak valóban az előterjesztés fő irányvonala nem egy oktatási típusú, hanem egy közszolgálati, kormány-tisztviselői, köztisztviselői szolgálati életpályamodellt megalapozó. Ugyanígy az NFM részvétele a biztosíték arra, hogy ugyanúgy, ahogy minden más állami ingatlannal takarékosan és a legoptimálisabban gazdálkodik a kormányzat, így ezek az ingatlanok is ilyen gazdálkodás alá esnek... - sem Adyliget, sem a Hungária körút, sem pedig a Ménesi út, Mányoki út, az utóbbi azért sem, mert a miniszter úr említette az uszodáját, én ott tanultam meg úszni, képzelje el, tehát különösen közel áll az én szívemhez, úgyhogy ezek nyilvánvalóan biztonságban vannak.

De azt is látni kell, hogy mondjuk, a Gellérthegy oldalán nem lehetne véghezvinni egy akkora ingatlanfejlesztést, amely alkalmas lenne a laktanyai körülmények kialakításához is például. Ezért kell olyan helyet találni, amely a helyi önkormányzat támogatását is élvezi, és az egyetem első központjának jó lehet. Sajnos, nem vagyunk olyan anyagi bőségben, hogy bármikor egy új teljes campust ki tudjunk építeni egyik évről a másikra. Tehát alapvetően maradnak a képzések a mostani helyükön, csak a képzési kínálat, a közös tárgyak szervezése fog másként megvalósulni, és az átszervezés költségét is, azt a 350 millió forintot részben EU-s forrásból teremtjük elő, mert erre csak így tudunk fedezetet biztosítani. Tehát mind az ingatlanok, mind pedig az oktatás színvonala biztonságban van. Az előkészítésben ezek a tárcák részt vettek, úgyhogy bízom benne, hogy ez senki számára nem lehet akadály.

Hogy pedig miért most van az időpont, amikor ezzel foglalkozunk, ez elhangzott itt valóban korábban is, hogy nem előzmény nélküli ez a javaslat, hiszen 2001-ben, 2004-ben is előkerült már ennek a javaslata, hogy közszolgálati egyetem létrejöjjön. Hát most tíz évvel az első javaslattétel után valósult meg ez az elképzelés, és lett közszolgálati egyetem. Röviden ennyit válaszoltam volna az eddig elhangzottakra.

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiból.)
Felszólalások:  Előző  308  Következő    Ülésnap adatai