Készült: 2020.08.12.00:24:47 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

159. ülésnap (2008.09.29.), 41. felszólalás
Felszólaló Gúr Nándor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:05


Felszólalások:  Előző  41  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Miniszter Úr! Mindennapi életünk, akkor, amikor egyik napról a másikra éljük az életünket, általában nem rendkívüli eseményekkel párosul. Persze, vannak olyan helyzetek, vannak olyan időszakok, amikor a rendkívüli események is bekövetkeznek, amikor rendkívüli károk is születnek. Tapasztalhattuk ebben az esztendőben is, voltak olyan viharkárok, amelyek igen nagy nyomot hagytak maguk után akár az önkormányzatok, akár a magánszemélyek tulajdonaiban.

Ha végignézzük azt, hogy az önkormányzati tulajdonban vagy az önkormányzatok által fenntartott intézmények kezelésében lévő tulajdonokban hogyan és miképpen lehet ezeket a problémákat kezelni, akkor azt lehet mondani, hogy az úgynevezett vis maior keretei között ezek a kérdések többségében talán megoldhatóak. Ha a magánszemélyeket érintő károk dolgait vesszük sorba, akkor, azt gondolom, egy picit nehezebb a helyzet, mert ha jól tudom, olyan egységes kormányzati döntés talán nincs vagy nem született, ami ezeknek a kezelését egyöntetűvé és abszolút módon kiszámíthatóvá tenné. Persze, ha van, akkor meg erről kellene többet tudnunk.

Azt gondolom, sajnos sokszor a kialakult kár mértéke nagyobb, mint az emberek, a tulajdonosok teherbíró képessége, és ezeknek a károknak a helyreállítása is nagyon nehezen képzelhető el segítségnyújtás nélkül. Konkrétan a választókörzetemben is több településen volt ilyen vihar az elmúlt időszakban, Edelény városában, Izsófalván, de ezen településeken kívül nyilván a választókörzeten kívül is sok helyen másutt is. Akkor, amikor ezek bekövetkeztek, a minisztérium államtitkárával, miniszterével egyeztetések folytak természetesen nemcsak a képviselő, hanem az érintett polgármester részéről is, és nyugodtan mondhatom, hogy volt eredménye a történetnek, mert kézzelfogható segítségnyújtásra került sor.

Mindezek mellett, hogy az akut aktuális probléma megoldása bizonyos értelemben megtörtént, a kérdés mégis ott van, a kérdés mégis felvetődik, hogy a magánszemélyek esetében az ő tulajdonaik vonatkozásában bekövetkezett károk tekintetében milyenfajta megoldási alternatívákat, milyenfajta lehetőségeket tud kínálni a kormány és az Önkormányzati Minisztérium, hogy azokat a nehéz sorsokat, azokat az ellehetetlenült helyzeteket, amelyek ilyen esetben kialakulhatnak, enyhíteni lehessen.

Miniszter Úr! E tekintetben érdeklődöm, és várom megtisztelő válaszát. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  41  Következő    Ülésnap adatai