Készült: 2020.08.11.23:55:46 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

138. ülésnap (2008.04.15.), 78. felszólalás
Felszólaló Gúr Nándor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:08


Felszólalások:  Előző  78  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A nézetbeli különbség továbbra is fennáll közöttünk abban a vonatkozásban, hogy én azt hiszem, nem feltétlen módon csakis a vállalkozó szemszögéből kell nézni a történetet, hanem a tekintetben, aki általuk foglalkoztatottan, szorított keretfeltételek mellett foglalkoztatottan jelenik meg. Tudják, azok az emberek, akik belekényszerülnek ilyen típusú foglalkoztatási helyzetekbe, mondjuk, szolgálati időt, egészségbiztosítást, sok minden egyéb mást nem hordoznak maguk mögött, ilyen értelemben majd amikor a nyugdíjjogosultságra kerül sor vagy balesetre, isten ne adj', baleset áldozataivá válnak, akkor megint csak kiszolgáltatottak. És ezt a kiszolgáltatottságot azok a munkáltatók hívják életre, akik ilyen keretek közé szorítják őket.

Tehát azt gondolom, ebben a helyzetben pontosan a tisztességes keretek között foglalkoztatók javára a feketével szemben igenis el kell járni, a feketefoglalkoztatást igenis szankcionálni kell. (Babák Mihály: Nincs köztünk vita! Miről beszélsz?) Abban van közöttünk egyetértés, hogy minden egyéb más munkaügyi szabálysértések tekintetében viszont ne lehetetlenüljenek el ezek a vállalkozások. Talán a példa kedvéért megemlítem, hogy annak idején - emlékeznek rá biztosan -, még az önök kormányzási időszakára vetítem vissza, amikor részmunkaidős foglalkoztatás keretei között egy adott napon valakinek kétszer négy órát kellett letudnia ahhoz, hogy mondjuk, szolgálati időben egy napot, tehát nyolc órát szerezzen, ezt megváltoztattuk, pont azért, hogy egy picit (Bernáth Ildikó: Azért ilyen jó a helyzet!) serkentsük a részmunkaidős foglalkoztatás elterjedését. Lehet, hogy még egyéb más támogatási feltételek biztosítását is meg kell tenni e tekintetben. (Bernáth Ildikó: Mitől van annyi munkanélküli?)

Az utolsó mondatom a közjellegű dolgokról szól. Tudja, akkor, amikor '98 és 2002 között évente 2-2,2 milliárd forintot fordítottak közmunkára, most pedig csak a tavalyi esztendőben 11,5 milliárdot, akkor azt gondolom, nem rossz utat járunk, pontosan a hátrányos helyzetű térségben lévő, kiszolgáltatott helyzetű emberek érdekében. (Babák Mihály: Mégsem volt ennyi munkanélküli!)

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)
Felszólalások:  Előző  78  Következő    Ülésnap adatai