Készült: 2020.08.15.07:42:38 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

283. ülésnap (2006.01.30.), 304. felszólalás
Felszólaló Dr. Mikes Éva (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:02


Felszólalások:  Előző  304  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. MIKES ÉVA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Nem óhajtanám a viszonylag késői órán szaporítani a szót, hiszen többen hivatkoztak már a négypárti egyeztetések során és után előállt eredeti előterjesztésre, amely egyébként terjedelmében, a szabályok kidolgozottságában és részletességében is sokkal részletesebb, avagy elkészültebb munkának mondható. Nem is beszélve mindazokról a rendelkezésekről, illetve mindazokról a szabályokról, amelyekre itt már többen utaltak a hozzászólók közül.

Ha némileg talán kicsit udvariatlanul, de talán ezt megengedhetem magamnak, akarnám összegezni a különbségeket a két anyag között, akkor megállapíthatjuk, hogy a most napirenden lévő előterjesztés az eredeti anyagnak egy lényegesen összesűrítettebb, mondhatnám, lebutítottabb változata, és hatáskörök, illetve feladatok tekintetében pedig nem is hasonlítható.

Itt már utaltak többen arra a nagyon jelentős különbségre, hogy alapvetően országgyűlési kompetenciában avagy kormánykompetenciában van-e a kérdés. Itt, azt gondolom, hogy mindenképpen az előző, ami támogatandó, másrészt pedig ha csak a Vidékpolitikai Tanács feladatainál csak az igéket olvassuk, már akkor látjuk, hogy mennyire van az előttünk fekvő előterjesztésben legyengítve az egész feladat. Hiszen a mai vita tárgyát képező előterjesztésben szó nincs már olyanokról, hogy elkészíti, előkészíti, sőt, mi több, még véleményeznie is csak a miniszterelnök vagy a kormány felkérésére lehet ennek a testületnek és ennek a tanácsnak.

(23.20)

Azt gondolom, ha egyáltalában ebben a ciklusban a hátralévő néhány napban egy ilyen jellegű és ilyen horderejű jogszabály megalkotásának a Ház nekifog, akkora tiszteletet tanúsíthat az adott nagy jelentőségű téma iránt, hogy ezt kellő gondossággal, az előkészítő tárgyalások figyelembevételével és a várható hasznosság elemzésével teszi.

Természetesen annál az előterjesztésnél, amelyik négypárti megbeszéléseken esett túl, ott is néhány esetben felmerül és óhatatlanul előkerül módosítási igény, de azt gondolom, míg az a javaslat módosító indítványokkal javítható, addig ez a javaslat, ami előttünk áll, olyan módosítóindítvány-csomagot igényelne, amely módosító-indítvány-csomagnak az ezen Országgyűlés rendelkezésére álló időt tekintve nekiállni már semmi értelme nincsen.

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  304  Következő    Ülésnap adatai