Készült: 2020.10.22.05:54:25 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

215. ülésnap (2001.06.12.), 210. felszólalás
Felszólaló Dr. Lentner Csaba (MIÉP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:08


Felszólalások:  Előző  210  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. LENTNER CSABA (MIÉP): Tisztelt Elnök Asszony! Képviselőtársaim! A MOL Rt. közel 75 százalékban külföldi tulajdonba került az elmúlt évek privatizációja során. 25 százalék még az állami tulajdon részaránya, amelynek eladhatóságáról a kormány előterjesztésére még 1999-ben született parlamenti döntés, hogy az is eladható. 2000. évben az energiaárak emelkedése kapcsán kormányzati álláspont volt, hogy a lakossági piac védelme érdekében a kabinet a lakossági gázárakat szabályozza, azaz a piaci körülmények által diktált gázáremelésekre nemet mondott. A kormány részéről felmerült az is, hogy a MOL Rt.-ből a gázüzletágat kivásárolja, és így a nemzeti tulajdonba vétel révén közvetlen tulajdonosi befolyást gyakorol majd a gázárak alakulására.

2001. év tavaszán újra felmerült a MOL Rt. gázüzletágának privatizációja. 2001 májusában a miniszterelnök úr nyilatkozata alapján már csak arról volt szó, hogy a kormány vétót emelhet egy nemkívánatos vevő ellen. A gazdasági miniszter 2001. május 21-én viszont kijelentette, hogy a kormány eltökélte: megnyitja a gázpiacot. A gazdasági miniszter szerint az energiaprivatizáció helyes volt, és most a piaci verseny megerősítése a feladat, nem pedig a visszaállamosítás.

Tisztelt Államtitkár Úr! Óhatatlanul felmerül a kérdés, hogy miért adta fel a kormány a tavalyi évben hangoztatott nemzeti és társadalmi szempontból egyaránt markáns álláspontját.

Tudott dolog, hogy 2001. első negyedévében a MOL Rt. 11,5 milliárd forintos veszteséget halmozott fel, és a MOL-vezetők ennek okaként az államilag szabályozott gázárakra hivatkoznak. De vajon a 250 forint körüli benzinárak mellett valóságosak és főleg tartósak-e ezek a veszteségadatok és körülmények?

Tudott dolog az is, hogy tőlünk délre és északra lévő nemzeti olajtársaságok egyesülések előtt állnak. Térségünk olajforgalmazói és feldolgozói piacain jelentős orosz érdeklődés is felfedezhető. Az energiaszektor stratégiai terület, a magyar lakosság alacsony vásárlóerőszintje pedig ténykérdés, így társadalmi, szociális kihatása van. A jelenleginél magasabb energiaárakat a bérből és fizetésből élő családok már nem bírnak el.

Kérdéseim: mi lesz az önök által nemzetinek mondott MOL Rt.-vel? Mi lesz a gázüzletág sorsa? Energiaprivatizációs ügyekben a miniszterelnök úr nyilatkozatai helytállóak, vagy pedig a gazdasági miniszteré?

Várom válaszát. (Taps a MIÉP padsoraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  210  Következő    Ülésnap adatai