Készült: 2020.02.17.02:06:38 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

231. ülésnap (2017.06.06.), 38. felszólalás
Felszólaló Tukacs István (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:01


Felszólalások:  Előző  38  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TUKACS ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Ház! Nem akarnék közhelyeket pufogtatni a környezetvédelemről, a táj szeretetéről, az otthonról, de mégis azt kell hogy mondjam önöknek, hogy a Szamos folyó a szatmári embernek az otthont jelenti, kötődést; szereti, tiszteli, néha féli is, de mindenképpen az ő hazája. A folyó a jelkép. Ezt a folyót azonban az utóbbi hetekben egy, a határ másik oldalon lévő baromfi-feldolgozó szennyezi.

(12.20)

És ezzel a szóval még nem is írtam rendesen körül, hogy mi történik ott. Fekáliát, vért, állati hulladékot folyat a folyóba, amelynek az élővilága folyamatosan pusztul. Nem lebecsülendő az a tény sem, hogy a Szamos folyó a Tiszába torkollik, és a Tiszát is elérte ez a szennyeződés. Amikor azt kérdezem a kormány képviselőjétől, hogy mit tesznek ez ellen, azt szeretném, ha a szatmári embernek megmaradna a folyója, vagyis hogy az otthona, meg a hazája.

Amikor ez a gátlástalan környezetszennyező cég mindenféle kommentár nélkül hagyja az erről szóló híreket, akkor azt kell mondanom, hogy ez cinizmus. De hogy a cinizmusnak nincs határa, azt még két dologgal szeretném kommentálni, illetve lefesteni. Egyrészt a megyei közgyűlés elnöke azt kéri a helyi politikusoktól, hogy ne beszéljenek erről a gondról. Mint ha nem beszélnénk róla, akkor ez nem létezne. Ne keltsük rossz hírét a megyénknek. Tisztelt képviselőtársaim, én nem akarom rossz hírét kelteni a megyémnek, csak féltem. Ezért tehát azt kérdezem a kormány képviselőjétől, és nem mellékesen természetesen a térség kormánypárti országgyűlési képviselőitől, hogy mit akarnak tenni a folyó védelmében. Köszönöm szépen a szót, elnök úr. (Taps az MSZP padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  38  Következő    Ülésnap adatai