Készült: 2020.02.25.17:38:12 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

227. ülésnap (2017.05.22.), 102. felszólalás
Felszólaló Tukacs István (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:04


Felszólalások:  Előző  102  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TUKACS ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Szilárd meggyőződésem, hogy a kormánynak nincs egészségügyi koncepciója, helyette inkább vagy ötletelést folytat, vagy tűzoltást. Az ötleteléseknek egy formája volt az, amikor arról beszéltek, hogy aki nem vesz részt szűréseken, fizessen több egészségügyi járulékot, így merült fel az egyösszegű egészségügyi járulék mindenki részéről, a nyugdíjasok részéről is fizetendő ötlete, és ilyen volt egy bejelentés, amely arról szólt, hogy a daganatos betegségek gyanújánál az onkológiai vizsgálatokat két héten belül el kell végezni. A probléma azonban csak az, hogy ezeket a vizsgálatokat van, ahol elvégzik, van, ahol nem végzik el, van, ahol van erre kapacitás, van, ahol nem tudják két héten belül elvégezni, tehát előjegyeznek, magyarul: ez egy előjegyzési lista.

Tisztelt Államtitkár Úr! Azért kérdezek erre rá, mert riasztó hírek vannak úgy általában az előjegyzési listákról. Mint már említettem egyszer, két szememmel láttam azt a papirost, amelyen egy mammográfiai vizsgálatra egy évre adtak előjegyzési időt, egy évre, ami azt jelenti, hogy ha valami probléma van, akkor isten óvja azt, akinek problémája van, ne adj’ isten, daganatos betegsége.

Azért is kérdezek rá, államtitkár úr, mert időről időre muszáj szembesíteni önöket azzal, ami az egészségügyben történik. Figyeltem az előbb Rig képviselő úrnak adott válaszát, hogy is mondjam, nem fejtette ki teljesen az igazság minden részletét ezeknek a tableteknek az ügyében. Államtitkár úr, ezek sokáig pihentek raktárakban, de ‑ zárójel bezárva ‑ vajon miért voltak ott? Szóval, azért kérdezem, államtitkár úr, mert mindenkinek tudnia kellene arról, hogy mi a valós helyzet. Egy újabb példát hadd mondjak nem egészségügyi területről! Önök örömmel újságolták, hogy majd ingyenes lesz az első nyelvvizsga 35 éves korig, de egyvalamit elfelejtettek hozzátenni: ha az a nyelvvizsga elsőre sikeres szóbelin is, írásbelin is.

Tehát rákérdeztem konkrétan az onkológia ügyére, várom válaszát. Köszönöm a szót, elnök úr. (Taps az MSZP padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  102  Következő    Ülésnap adatai