Készült: 2020.02.20.06:33:36 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

222. ülésnap (2017.05.15.), 62. felszólalás
Felszólaló Tukacs István (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:58


Felszólalások:  Előző  62  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TUKACS ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Az interpellációmat azzal kezdtem írásban, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyik kis faluja, Túrricse egy förtelmes ügyről híresült el.

A polgármesternek kreatív ötletei támadtak, és a közmunkások bérét nem pénzben fizette ki, hanem a maga által gyártott utalványokban.

Nem példátlan ez az ötletelés, hiszen sajnos a megyében pár helyen már előfordult hasonló vagy majdnem hasonló eset. Tette ezt mindazokkal szemben, akik egyébként is kiszolgáltatottak, hiszen nem jutnak jó munkahelyhez, és kevés pénzből kénytelenek megélni.

(14.50)

Jelen pillanatban, ha jól tudom, vizsgálat folyik a polgármester ellen, mint ahogy vizsgálat folyik néhány más település polgármestere ellen is. Azt ugye, nem kell ecsetelnem, hogy ez a helyzet, amit a polgármester előállított, visszaélt ezeknek a szerencsétleneknek a kiszolgáltatott helyzetével. Zárójelben mondom, úgy bukkant fel az ügy, hogy a szülők nem tudtak cipőt venni a gyereknek, mert készpénzük nem volt, a boltban meg nem volt cipő.

Ezért azt szeretném kérdezni, államtitkár úr, hogy azon túl, hogy természetesen kötelezően sajnálkoznak majd az eset felett, mit akarnak tenni, hiszen van dolga a kormánynak, aki törvényeket tud benyújtani a parlamentnek, és van dolga a tisztelt Háznak is, hogy szabályokat alkosson. Mit akarnak tenni az ügyben, kérdezem, hogy megakadályozzák, hogy előfordulhasson az, ami előfordult ebben a faluban? Abban a faluban, azon a Magyarországon, ahol a falvak többsége félfeudális viszonyok között él, ha nincs legalább tíz, húsz vagy harminc munkahely. És hogy mire lehet gondolni? Olyan szabályokra, amelyek garanciát adnak, garanciát arra, hogy ilyen esetek ne fordulhassanak elő. Ezek a szabályok szigorúan kell hogy szankcionálják azokat, akik megszegik, nevezetesen: polgármestereket vagy polgármesteri hivatali dolgozókat. És elrettentő hatásúnak kell lenni, hogy ne tehessék meg azokkal az emberekkel, akiknek pont elég bajuk van anélkül is.

Ezért tehát, tisztelt Ház, tisztelt képviselőtársaim, azzal a kérdéssel, kéréssel fordulok a kormányhoz, hogy alkosson szabályt, akadályozza meg az ilyen méltatlan, megalázó, aljas históriákat. Úgy gondolom, államtitkár úr, ha ez a kérdés nem jogos, akkor nyilván nem fog konkrét ügyekről beszélni. Mégis szeretném, ha konkrét kormányzati tervekről, kormányzati intézkedésekről, kormányzati törvényjavaslatokról beszélne a válaszában.

Elnök úr, köszönöm a lehetőséget, államtitkár úrnak pedig köszönöm a szót. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  62  Következő    Ülésnap adatai