Készült: 2020.01.25.06:04:15 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

193. ülésnap (2012.05.22.), 170. felszólalás
Felszólaló Riz Gábor (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Gazdasági bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 2:52


Felszólalások:  Előző  170  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

RIZ GÁBOR, a gazdasági és informatikai bizottság előadója: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! A gazdasági bizottság május 21-én a pénzügyi tranzakciós illetékről szóló T/7037. számú törvényjavaslatot megtárgyalta, és előrebocsátom, azt általános vitára alkalmasnak találta, 18 igen szavazattal, 8 nem ellenében ezt a javaslatot továbbengedi az Országgyűlés elé.

(14.50)

Elhangzott bizottsági ülésen, hogy a Széll Kálmán-terv 2-es verziójának egyik legfontosabb adóintézkedéséről van szó a pénzügyi tranzakciós illeték bevezetésénél. Ez az új adónem illeszkedik ahhoz az alapfilozófiához, amit a kormány magáénak vall, a forgalmi, fogyasztási adók szerepének a növeléséhez annak érdekében, hogy minél jobban szét lehessen teríteni az adóterhet az országban, valamint az adóelkerülés mértéke minél kisebb legyen, s ezáltal az ország versenyképessége minél kevésbé sérüljön.

Elhangzott továbbá az is, hogy az illeték mértéke egy ezrelék, illetve illetékplafon nincs. Szó esett még arról, hogy nemzetközi viszonylatban milyen hasonló típusú adónemek vannak, például elhangzott az is, hogy Angliában, ahol magát a tranzakciós adó uniós formáját nem akarják, létezik egy olyan illeték, amit bizonyos részvényvásárlások esetén vetnek ki, és ebből jelentős költségvetési bevételei vannak az államnak.

E törvényjavaslat kapcsán el lehetett azt is mondani, és el is hangzott, hogy ez valóban a forgalom irányában történő előrelépés, hiszen az adózás alapja a bank által lebonyolított pénzügyi forgalom. Azt lehet mondani, hogy a bankok eddig is szedtek tranzakciós és ehhez hasonló díjakat, aminek becslések szerint a minimumértéke 260 és 300 milliárd forint között mutatkozik.

Nagyon fontos azt is megjegyezni, és elhangzott a bizottsági ülésen, hogy a kormány, ahogyan eddig is, továbbra is nyitott a Bankszövetséggel való tárgyalásban, s ezt a törvényjavaslatot is technikai tárgyalásra, egyeztetésre eléjük fogja vinni.

Kérdésként merült föl kisebbségi oldalról, hogy ez illeték vagy adó. Elhangzott reagálásként, hogy ma illetéknek nemcsak a szolgáltatás ellenértékét hívjuk, hiszen ott van például a vagyonátruházási illeték, ami leginkább forgalmi típusú adóztatást jelent, sőt ott van az öröklési illeték is, ami inkább egy jövedelemszerzési, jövedelemadó, így inkább ennek lehet tekinteni. Tehát jellemzően azokat a tárgyköröket vonjuk illeték elnevezés alá, ami valamilyen formában speciálisan fogja meg az adóztatási kört. Jelen esetben is ez a helyzet áll fönn e típusú illetékkel.

Összegzésül: a gazdasági és informatikai bizottság általános vitára alkalmasnak találja a törvényjavaslatot, és magam is ajánlom erre.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  170  Következő    Ülésnap adatai