Készült: 2020.07.03.19:13:40 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

223. ülésnap (2001.09.06.), 68. felszólalás
Felszólaló Bernáth Ildikó (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:29


Felszólalások:  Előző  68  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BERNÁTH ILDIKÓ (Fidesz): Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Vojnik képviselő Asszony! Az önkormányzatok pénzügyi forrásaival, illetve a finanszírozással kapcsolatban elmondott gondolataira szeretnék reflektálni. Az önkormányzati törvény lassacskán betölti a tizenegyedik életévét, emlékezetem szerint 1990 októberében lépett hatályba. Az azóta eltelt időszak számomra azt bizonyította, különösen a parlamentben elhangzó viták, hogy megérett az önkormányzati törvény arra, hogy felülvizsgáljuk, hiszen gyakorlatilag alig van olyan törvényjavaslat, amely az önkormányzatok feladat- és hatáskörét érinti, amikor ne kerülne újra és újra elő ez a talán most már nyugodtan mondhatom: neuralgikus probléma, hogy soha nincsen összhangban a pénzügyi forrás az önkormányzatokra rótt feladatokkal.

Ezzel kapcsolatban annyit azért hadd jegyezzek meg, hogy az Állami Számvevőszék, amikor az önkormányzatok gazdálkodását vizsgálja - ez évről évre megtörténik különböző témakörökben, az önkormányzati bizottság tagjaként mindig nagy érdeklődéssel kísérem az erről tartott beszámolót -, az is igen gyakran megállapításra kerül, hogy az önkormányzatok a kötelező feladatrendszeren felül elvállalt, önként vállalt feladatai nagyon sok esetben megnehezítik az önkormányzat gazdálkodását.

Ezzel pusztán arra kívánok célozni, hogy illő lenne felülvizsgálni azt, hogy az önkormányzatok számára előírt kötelező feladatrendszer mennyiben felel meg az önkormányzatok felkészültségének, lehet-e, szabad-e hagyni, hogy önként vállalt feladatokat a kötelező feladatok terhére vállaljanak el. Úgy hiszem, hogy ezeket a következő parlamenti ciklusban a parlamentnek felül kell vizsgálnia (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), és a tapasztalatok birtokában az önkormányzati törvényt ennek megfelelően módosítania kell.

Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  68  Következő    Ülésnap adatai