Készült: 2020.09.19.15:47:56 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

213. ülésnap (2009.05.25.), 10. felszólalás
Felszólaló Mesterházy Attila (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:13


Felszólalások:  Előző  10  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

MESTERHÁZY ATTILA (MSZP): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Én is azzal kezdeném, amit Hargitai János képviselő úr mondott, hogy valóban megmosolyogtató, csak inkább az, amit önök mondanak, hiszen azt kell hogy mondjam, mind Navracsics úr, mind Kóka frakcióvezető úr figyelmébe azt hadd ajánljam, hogy az igazságot folyton ismételni kell, mert a hazugságot is örökké ismétlik. Azt gondolom, hogy érdemes ezzel kezdeni ezt a mondatot (Közbeszólások és taps a Fidesz padsoraiból.), hiszen a Fidesz frakcióvezetője folyamatosan olyan számokat említ, amely számok adott esetben, hogyha normál gazdasági körülmények között lennénk, akkor bizony akár még helytállóak is lennének. De hát eközben a világban egy soha nem látott világgazdasági válság van, amely nem az elmúlt 5-10 évre visszamenőleg van úgy deklarálva, hogy ez egy világméretű, soha nem látott válság, tisztelt frakcióvezető úr, hanem az elmúlt 40-50 év legsúlyosabb válságáról beszélnek.

Számos jelentés az OECD-ben, az EU vagy akár a NATO parlamenti közgyűlésének számos jelentése foglalkozik azzal a ténnyel, hogy soha nem látott világgazdasági válsággal szembesülünk, ami nemcsak pénzügyi válságot jelent, hanem egy reálgazdasági válságot is.

Az elkerüli a figyelmét Navracsics úrnak, hogy nemcsak Magyarországon csökkennek vagy rosszabbodnak ezek a mutatók sajnálatos módon, hanem sajnos az egész világban. S mivel egy globális világban élünk, a külföldön, például Németországban, az Egyesült Államokban, máshol rosszabbodó mutatók előbb-utóbb begyűrűznek bizonyos időeltolódással Magyarországra is, hiszen ugyanúgy csökken a GDP nemcsak Magyarországon, hanem számos más országban, legutóbb például Nagy-Britanniában vagy éppen Németországban az elmúlt 30-40 év legrosszabb adatainak tanúi az ott élő emberek. Ugyanúgy nő a munkanélküliség mindenhol, de ugyanúgy nő az államadósság is, és éppen arra hívja föl a figyelmet több nemzetközi szervezet, hogy nem lehet a gazdaságot csak ezeknek, az államháztartási hiánynak és az államadósság növelésének rovására folyamatosan, hosszú távon javítani.

Tehát ezért azt gondolom, hogy minden egyes számot, amit Navracsics úr elmondott, egészen biztosan kontextusban kell elemezni, mert különben félrevezető következtetésekre csábít bennünket, és sokkal inkább a demagógia oltárán áldozza föl a racionalitást, mintsem valódi vitát generálna.

Azt gondolom, hogy most már a Fidesz túllépett a saját szakértőin is, hiszen a Jövőkép című dokumentumban számos, Fideszhez közel álló szakértő fogalmazta meg sok esetben ugyanazokat a lépéseket, mint amiket a kormány tervez. Ez egyébként adott volna lehetőséget egy racionális vitára, szakmai vitára itt a parlamentben, de még mielőtt ez megtörténhetett volna, gyorsan a Fidesz - hogy Szijjártó Pétert idézzem, politikai döntés született - lesöpörte már a saját szakértőinek az álláspontját is a porondról.

Úgy tűnik, hogy abban egyetértünk, hiszen minden hozzászóló beszélt róla, hogy az adórendszerünk rossz, hiszen túl bonyolult, és túl nagy terheket rak a munkából élők számára, és túl nagy terheket rak a vállalkozásokra is. Azt gondolom, ebből az a lépés következik, hogy egyrészt egyszerűsíteni kell az adórendszert, másrészről pedig csökkenteni a terheket. A magyar kormány pontosan erre tesz javaslatot, hiszen az szja-kulcs módosításával 200 ezer forint havi bruttó kereset esetében a módosítás után 180 ezer forint nettó pénzt hagyunk ott az emberek zsebében. Nem egészen értem, hogy ez az adócsökkentés, hogy ez a pénz ott maradjon az állampolgárok zsebében, miért nem támogatható a Fidesz részéről. Mint ahogy azt sem értem, hogy a járulékcsökkentésben bekövetkező változást miért nem támogatja a Fidesz, mikor azt halljuk, hogy az ő célkitűzésük is ez volt.

Azt gondolom, hogy természetesen válsághelyzetben egy ilyen adócsökkentést valahol máshol ellentételezni kell, és egy igazságos úton indult el a kormány, nevezetesen a fogyasztási típusú adókból és a vagyoni típusú adókból kívánja ezt a bevételkiesést beszedni, hogy nullszaldós legyen ez az adóátrendeződés. Azt gondolom, hogy ez teljesen igazságos, hiszen aki többet fogyaszt, az nagyobb adót fizet, aki pedig gazdagabb, az is több terhet kell hogy vállaljon a közös terhekből.

Ezt azért fontos hangsúlyozni, mert még a mai rendszerben sem elég a bevétel ahhoz, hogy az állam kiadásait finanszírozzuk. Ezt fontos hangsúlyozni, ami Navracsics úr szavaiból kiderült, hogy egy oldalról adócsökkenést szeretnének, aztán kiadásnövelést szeretnének, de mindezt úgy, hogy ne legyen több hitelfelvétel, emellett viszont a valóság egy valódi korlát ebben az esetben, hiszen a gazdasági válság nem enged nagyobb gazdasági növekedést - nem tudom, hogy ezt a hármast hogyan tudják előállítani. Szeretném megjegyezni, ez egyébként már Kádár Jánosnak sem sikerült, amikor erre kísérletet tett.

Zárásképpen pedig azt nem értem, hogy ami a Fidesz-kormány idején Torgyán Józseffel szemben adott esetben igaz volt, az miért változott meg mostanság. Akkor úgy fogalmazott az önök miniszterelnöke, hogy bizony, aki valamire többet szeretne költeni, annak arról is kell beszélnie, hogy ezt honnét venné el; ezzel mindig adós marad a Fidesz.

Végül pedig azt szeretném mondani (Az elnök csenget), hogy nem könnyű döntéseket hoz a kormány, de mivel ez egy igazságos, baloldali és a nemzet érdekeit szolgáló program, ezért az MSZP-frakció támogatja a kormányt.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiból.)

(13.40)
Felszólalások:  Előző  10  Következő    Ülésnap adatai