Készült: 2020.08.03.11:36:28 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

157. ülésnap, 56. felszólalás
Felszólaló Dr. Németh Imre (MSZP)
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Beosztás földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 4:09

Felszólalások:  <<  56  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Én is sajnálattal veszem tudomásul, hogy a legnagyobb ellenzéki párt a gazdák riogatásával próbálja meg választási esélyeit növelni, de úgy gondolom, hogy a gazdaemberek a földön járnak, és a tényeknek hisznek.

A valóság kedvéért szeretném emlékeztetni önöket, hogy a gazdákkal és az érdekképviseleteikkel állapodtunk meg a tavasszal, tekintettel a tavalyi rendkívül mostoha esztendőre, hogy az idei évben nemzeti hatáskörben, még a csatlakozás előtt ki fogjuk fizetni a közvetlen kifizetések 30 százalékos mértékének terhére ennek mintegy felét a gazdálkodóknak, annak érdekében, hogy a tavaszi és a nyári munkákat zavartalanul el tudják látni.

Ennek megfelelően területhasználat alapján egységesen 8 ezer forintot biztosítunk előrehozott kifizetésként minden egyes gazdálkodónak, lehetővé tettük, hogy az anyatehenek után járó 40 ezer forintot egyedenként felvehessék, anyajuh- és anyakecske-támogatásként 1600 forintot, valamint az éves tejkvótára vonatkozóan 2 forint/tejkilogramm támogatást adtunk oda.

És lám, a gazdálkodók rendkívül pozitívan fogadták ezt a rendelkezést, hiszen csaknem három hét alatt 199 ezren nyújtottak be kérelmet, mely támogatási érték megközelítette az 50 milliárd forintot. Ez azt jelenti, hogy a jogosultak igenis igénylik ezt az előrehozatalt, és rendkívül pozitívan fogadják. Természetesen szeretném előrebocsátani, hogy senkinek nem kötelező előrehozott támogatásként 4 százalékos díj ellenében felvenni ezt az összeget, hiszen aki a száz százalékra tart igényt, az a normál rend szerint a gazdasági év befejezését követően, az év végén tud hozzájutni ehhez a támogatáshoz. De mint a ma reggeli összesített adatok mutatják, a gazdálkodók már az összegnek több mint a felét igényelték a pénzintézetektől, és meg vagyok róla győződve, hogy az elkövetkezendő héten szinte a teljes összeg leigénylésre kerül, tehát ez az intézkedés a legmesszebbmenőkig találkozott a gazdák érdekeivel.

Ennek tükrében meglehetősen furcsának tartom azokat a megnyilatkozásokat, amelyek hirdetésben is megjelennek, hogy “ne csak egyesek gazdagodjanak az európai uniós támogatásbólö - szól a Fidesz hirdetése. Úgy gondolom, hogy aki ilyen hirdetést ad fel, az leragadt az elmúlt négy esztendőben, amikor valóban első-, másod- és harmadosztályú állampolgárok csoportjára osztották a mezőgazdasági termelőket, sok esetben csak azoknak juttattak támogatást, akik az akkori kormánypártok valamelyikébe hajlandók volt belépni. Ez a kor megszűnt, hölgyeim és uraim! Minden egyes termelő, ha megfelel a támogatási feltételeknek, tehát egy hektárnál nagyobb területen gazdálkodik, vagy szőlő, gyümölcs esetében 0,3 hektárnál nagyobb parcellákat művel, abban az esetben minden kivétel nélkül hozzá tud jutni a támogatáshoz.

 

(11.30)

 

Ezt mutatja a csaknem kétszázezres szám is, és természetesen ez csak egy előrehozott támogatás. A gazdasági év befejezésével a további közvetlen kifizetéseket is meg fogják kapni a gazdálkodók.

Ami pedig a petícióban le van írva, számomra teljesen érthetetlen, hisz az elnök úr azt mondta, hogy csak olyat kértek, amit maguk is teljesítettek. Erre tudom azt mondani, képviselő urak, hogy ennek a fele sem igaz.

Köszönöm a figyelmüket. (Közbeszólások az ellenzéki pártok soraiból. - Taps a kormánypártok soraiban.)

Felszólalások:  <<  56  >>    Ülésnap adatai