Készült: 2020.07.07.16:02:21 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

97. ülésnap (1999.11.08.), 32. felszólalás
Felszólaló Tóth Ferenc (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Oktatási bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 2:44


Felszólalások:  Előző  32  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÓTH FERENC, az oktatási és tudományos bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az oktatási és tudományos bizottság megtárgyalta a Magyar Köztársaság területén élő nemzeti és etnikai kisebbségek helyzetéről szóló beszámolót az általános vitára való alkalmasság szempontjából. Ez a kisebbségi törvény megszületése óta a második ilyen jellegű beszámoló, melynek elkészítésére a kormányt épp ez a törvény kötelezi. A napirendi pontként szereplő anyag az 1997 februárja és 1999 februárja közötti évek időszakára vonatkozik, így az előző ciklus utolsó harmada mellett az új kormány működésének első félévét is érinti.

 

(15.30)

 

A folytonosság és a változások gyorsasága egyaránt jellemző a helyzetre, a mai állapotból tehát több fontos tény már nem kerülhetett be a tájékoztatóba.

A bizottság ülésén például szóba került, hogy a Magyarországi Románok Országos Kisebbségi Önkormányzatának megalakulása az utóbbi hónapok fejleménye, miután a parlament nagyarányú többséggel lehetővé tette a törvény módosítását, és ezáltal az önkormányzat megválasztását a sajátos helyzetben lévő hazai románság számára is. Vagy másik pozitív folyamatként említhető a Szlovákia és Magyarország közötti ekvivalenciaegyezmény előkészítése ezekben a novemberi napokban, hiszen ha megszületik az egyezmény, az a hazánkban élő szlovákok és a Szlovákiában élő magyarok számára előrelépést jelent majd a diplomák kölcsönös elfogadása révén.

Az oktatási és tudományos bizottság természetesen a beszámoló oktatási vonatkozásait kísérte megkülönböztetett figyelemmel, ezen belül a kistelepüléseken folyó vagy indítható kisebbségi oktatás törvényi garanciáit és gyakorlati problémáit, de szó esett a sajtó és a médián belüli szereplés tényeiről, a kisebbségek saját médiumai létrehozásának esélyeiről is. A bizottság tehát máris vitaalapként kezelte az előterjesztést, és eközben nem választotta el a közelmúlt ügyeit a folyamatban lévőktől, valamint a távlatoktól. A beszámoló által nyújtott komplex áttekintés kellő alapossággal és szépítgetés nélkül tér ki a meghatározó fontosságú részletek mindegyikére.

A bizottság ennek megfelelően egyhangú szavazással találta általános vitára alkalmasnak a hazánkban élő nemzeti és etnikai kisebbségek helyzetéről készült soros beszámolót.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  32  Következő    Ülésnap adatai