Készült: 2020.07.11.04:46:41 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

221. ülésnap (2001.09.04.), 195. felszólalás
Felszólaló Tóth Ferenc (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka képviselő elfogadta a választ
Videó/Felszólalás ideje 1:12


Felszólalások:  Előző  195  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÓTH FERENC (Fidesz): Tisztelt Miniszter Úr! Nem vitatjuk, hogy a műtétek alatt alkalmazott transzfúzió során a betegek döntő többsége teljes vért, vérplazmát, illetve a vér alakos elemeinek koncentrátumát kapja, melyek labilis vérkészítménynek minősülnek.

 

(15.30)

 

Elfogadjuk azt is, hogy a labilis vérkészítmények azonos összetételben nem reprodukálhatók. A transzfúzión átesett betegek hepatitis C vírussal történő fertőződése döntően 1992. július 1-jét megelőzően következett be, amikor a transzfúzióra levett vérek HCV-szűrését még nem vezették be. A fertőződés időpontjában hatályos, az egészségügyről szóló törvény ugyanakkor ebben az esetben is kötelezővé tette az állami helytállást, illetve az egészségügyi törvény 58. § (4) bekezdése a kártalanítást egyértelműen kiterjesztette gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású anyag alkalmazásával bekövetkező károsodásokra is.

Az egészségügyről szóló, jelenleg hatályos törvény gyakorlatilag megismétli az állam ezen kártalanítási kötelezettségét. Az e tárgyban indított kártalanítási perekben a Legfelsőbb Bíróság szinte minden esetben hasonló álláspontot foglalt el.

A miniszter úr válaszát elfogadom. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 
Felszólalások:  Előző  195  Következő    Ülésnap adatai