Készült: 2020.07.05.19:12:33 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

189. ülésnap (2001.02.16.), 122. felszólalás
Felszólaló Tóth Ferenc (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Oktatási bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 2:14


Felszólalások:  Előző  122  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÓTH FERENC, az oktatási és tudományos bizottság előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Az atomenergia 1999. évi hazai alkalmazásának biztonságáról készült beszámolót 2000. november 22-ei ülésén tárgyalta meg az oktatási és tudományos bizottság az általános vitára való alkalmasság szempontjából.

A dokumentumot az Országos Atomenergia Bizottság jegyzi, melynek elnökét az atomenergiáról szóló törvény kötelezi országgyűlési jelentéstételre. Ezt a parlamenti kontrollt mind a közvélemény, mind a politika szükségesnek érzi.

Napjaink legtisztábbnak tartott energiafajtája kiemelkedő szerepet játszik az országos igények kielégítésében, és ehhez a tényhez a biztonságos és veszélytelen működés szakmai, jogi és társadalmi feltételeinek rendkívüli bonyolultsága társul. Tegyük hozzá, hogy európai csatlakozásunk küszöbén e tekintetben is szigorúbbak velünk szemben a követelmények, mint korábban.

Ennek megfelelően a beszámoló egyaránt szól a biztonsággal kapcsolatos jogi szabályozás és hatósági rendszer kérdéseiről, a nukleáris biztonságról, a baleset-megelőzéstől a nukleáris hulladék elhelyezéséig. Az anyag részletezi a sugárbiztonság és sugárvédelem problémakörét, ismerteti a nemzetközi biztonsági rendszer elemeit, kitér az együttműködésre az Európai Unióval, és végül a tájékoztatási tevékenység különböző formáit taglalja.

Az oktatási és tudományos bizottság rövid vitát folytatott a jelentés egyes részleteiről. Volt, aki a szervezeti rendszer felügyeleti ellenőrzési viszonyaiban meglévő tényeket abból a szempontból vizsgálta, vajon nem okoznak-e bizonyos szervezeti, személyi és tartalmi átfedések összeférhetetlenségeket, nemzetközi kritikáknak is tápot adva. Mások észrevételezték, hogy a jelentés 1999-es állapotokat tükröz, és ehhez képest 2001 elején került az Országgyűlés plenáris ülése elé.

Nyilván ehhez hasonló kérdések a most kezdődő vitában is elhangzanak majd. A beszámoló értékeire, alaposságára való tekintettel a bizottság mindenesetre csaknem egyhangúlag, összesen egy tartózkodással az általános vitára alkalmasság mellett szavazott.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

 

(12.40)

 
Felszólalások:  Előző  122  Következő    Ülésnap adatai