Készült: 2020.04.04.18:24:25 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

250. ülésnap, 50. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:12

Felszólalások:  <<  50  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Egy képviselőnek az összeférhetetlenségi vizsgálata nyilván az Országgyűlés feladata. Ön valóban igencsak meglepő dolgot tett, amikor kimondta egy külföldi tulajdonú cégnek a nevét, és felszólalásában azt kérte számon a kormányon, hogy miért nem az a külföldi tulajdonban álló cég nyert egy közbeszerzésen. Ez itt, a Parlament falai között nem szokás.

Nyilván mindenkinek feladata ‑ akár kormánypárti, akár ellenzéki képviselőről van szó -, hogy a végrehajtó hatalmat kontrollálja. Erről szól az alkotmányos berendezkedésünk. De arra senkinek nem szól felhatalmazása, az önre szavazó választópolgárok sem azért küldték önt ide, hogy egy amerikai, egy francia, egy angol vagy egy német cég nevében szólaljon itt föl, és azt kérje számon a kormányon, hogy miért nem ezek a külföldi cégek nyerik meg a közbeszerzéseket.

Hogy a magyar közbeszerzési rendszer működik, és a megfelelő kontrollok benne vannak, azt az ön által felhozott ügy is jelzi, bár nem teljesen az volt a döntés, amit ön mondott, hiszen a döntőbizottság a jogorvoslati kérelem tekintetében „a jogorvoslati eljárást megszünteti” döntést hozta, ami azt jelenti, hogy mindkét jogorvoslati kérelem tekintetében megszünteti ezeket az eljárásokat.

De mutatja, hogy ha valahol bármilyen szabálytalanság van, akkor van egy jogorvoslati rendszerünk, amely ezt kiküszöböli; pontosan azért, hogy a közpénzek elköltése a lehető legátláthatóbb legyen. Itt amúgy is egy magyar nemzeti forrásból megvalósuló beszerzésről volt szó. Ma már szerencsére az egészségügyben 100 milliárdos nagyságrendűek azok az eszközbeszerzések, amelyek meg tudnak valósulni, és nemcsak uniós pénzből, hanem magyar pénzből is.

Az ön ügyében bizonyára az Országgyűlés fogja ezt az összeférhetetlenségi kérdést megvizsgálni, de az több mint beszédes, tisztelt képviselő úr, hogy ön egyébként, miközben itt sokszor elmondja a mai napon is, hogy ön a közpénzek átláthatóságáért küzd, a legnagyobb korrupciós ügyben, a 4-es metró ügyében meg sem szólalt. (Dr. Hadházy Ákos: Ez nem igaz!) Egyetlenegy sajtótájékoztatót nem tartott, fel nem szólalt.

Ami a legnagyobb korrupciós ügy, az az ön számára nem fontos, de minden más ügyben, ahol be nem fejezett eljárásokról vagy félbeszakadt eljárásokról van szó, ott persze számtalanszor felszólalt, ahol sokkal kisebb nagyságrendű beszerzések (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) az érintettek. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Felszólalások:  <<  50  >>    Ülésnap adatai