Készült: 2021.05.12.21:49:30 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

28. ülésnap (1998.11.16.), 18-20. felszólalás
Felszólaló Kiss Péter (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 1:56


Felszólalások:  Előző  18 - 20  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KISS PÉTER (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Képviselő Úr! Ön bizonyára nem követte figyelemmel azt a sajtótájékoztatót, ahol elhangzott ez az összevetés, ahol is én - bár két percben kifejteni nehéz, hiszen ez egy félórás beszélgetés volt - arról szóltam, hogy három vonatkozásban feltétlenül összevethető mindaz a jelenségsor, ami az Orbán-kormány eddigi időszakára jellemző, és ahogy a Gömbös-kormány időszaka elején kormányzott (Moraj és füttyszó a Fidesz soraiból.), méghozzá vonzó szociális ígéretekkel került hatalomra, és ezeket nem tartotta be. (Dr. Surján László: Ez a Horn-kormány!). Másodsorban pontokba foglalta... (Az elnök a csengő megkocogtatásával figyelmet kér.)

Elnök Úr!

 

ELNÖK: Megkérném a képviselő urakat és hölgyeket is, hogy hallgassák Kiss Péter kétperces felszólalását, és legyenek szívesek tartózkodni a tetszésnyilvánításról!

 

KISS PÉTER (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Másodsorban a Gömbös-kormány nemzeti munkaprogramját szintén pontokba foglalta, nagyon dinamikusan kezdett a munkához, és - ahogy az Orbán-kormány - ők is a többség ellenére fordították ezt a dinamizmust.

Harmadsorban korlátozni kívánta a társadalmi párbeszédet, korlátozni a szakszervezeteket, amivel szemben éppen a Bethlen vezette társadalmi összefogás vezetett eredményre, akadályozta meg a baloldali józan erők és a jobbközép erők együttműködésével, hogy korlátozni lehessen a társadalmi párbeszédet. (Folyamatos zaj.)

Most itt két percben nincs lehetőség megvitatni ezt a kérdést, ugyanakkor azt hiszem, hogy nem az a hibás, képviselő úr, akinek erről Gömbös Gyula jut eszébe, hanem az, aki ma ezt a helyzetet teremti Magyarországon. Ilyen értelemben tehát ezen kérdések részletes kifejtésére, pont azért, hogy meg lehessen akadályozni azt a végkifejletet, ahova Gömbös Gyula kormányzása vezetett (Koltai Ildikó: Ez szégyen!), kész vagyok arra, hogy a nyilvános vitán ezt önnel bővebben is megvitassam.

Köszönöm a figyelmüket. (Moraj és füttyszó a kormánypárti padsorokból. - Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban. - Az elnök a csengő megkocogtatásával figyelmet kér. - Közbeszólások az MSZP padsoraiból. - Az elnök ismét csenget.)

 
Felszólalások:  Előző  18 - 20  Következő    Ülésnap adatai