Készült: 2021.05.18.06:30:03 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

16. ülésnap (1998.10.02.), 200-202. felszólalás
Felszólaló Kiss Péter (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:24


Felszólalások:  Előző  200 - 202  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KISS PÉTER (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Úgy ítélem meg, hogy az ország közvéleményének hasznos volt ez a vita, hiszen látja, hogy mire számíthat a következő időszakban, mi az, ami várható, a politikai erőknek milyen eltérő javaslataik vannak arra, hogy a következő évben - amikor már lehet adni - kik és mennyit kapjanak abból a forrásból, amit az elmúlt négy év kormányzása teremtett meg. Hiszen megteremtette azt a stabil gazdasági bázist, ami alapján most már arról lehet vitatkozni, ki kapjon többet, melyik ágazatot fejlesszük jobban, melyek azok az infrastrukturális beruházások, amelyek jobban szolgálják a későbbi modernizációs törekvéseinket. Hogy ma... (A mikrofonja nem működik.)

 

ELNÖK: Bocsánatot kérek! Tessék, folytassa, képviselő úr! (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Nem működik a mikrofon!) Kérem a technikusokat, ne vonják már meg ennyire a szót az MSZP-től! (Derültség.) Kérem a teremőrt, hogy a képviselő úrhoz vigye oda a kézi mikrofont. (Kiss Péter elé kézi mikrofont helyeznek.) Tudtommal 40 másodpercet használt fel. Tessék!

 

KISS PÉTER (MSZP): Köszönöm szépen. Nos, éppen ott tartottam, ha van miből felosztani, mert ezt a gazdaság teljesítménye lehetővé teszi, akkor célszerű és lehet is vitákat folytatni. Most, ezen a vitanapon világossá vált, hogy eltérően ítéljük meg nemcsak az ország helyzetét, hanem azokat a köröket is, amelyek támogatására, háttere megteremtésére, egzisztenciális biztonságára mi most plusztámogatásokat, pluszjövedelmeket akarunk fordítani. Szeretnénk most azoknak adni, akiktől el kellett venni a kényszerű stabilizáció idején. Szeretnénk támogatni a szegényebb rétegeket, a rossz sorsú embereket, mert erre most megvan a lehetőség.

Álságos, ha az ország gazdasági helyzetét úgy állítják be, hogy az nem ad lehetőséget a szegények támogatására, miközben a terheket a gazdagok felől a szegényekre hárítják át. A mostani gazdaságpolitikai tervek erről szólnak, s ezek számunkra nem elfogadhatók. Amikor pedig a következő hetekben, hónapokban folytatjuk erről a vitát, akkor pedig arra készülünk, hogy precízen kimutassuk, hogy szakmailag is megállja a helyét az álláspontunk, az itt ismertetettekkel szemben a közterhek alakulásában, a bérekben s egyéb szociális juttatásokban alátámasztható a véleményünk.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  200 - 202  Következő    Ülésnap adatai