Készült: 2020.02.22.20:58:17 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

203. ülésnap (2005.03.01.), 82. felszólalás
Felszólaló Karsai Péter (MDF)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:38


Felszólalások:  Előző  82  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KARSAI PÉTER (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Tatai-Tóth András képviselőtársunk önálló indítványa fekszik most az asztalunkon, ami egyébként kis terjedelmű, összesen három paragrafusból álló javaslatot ismerhetünk meg és találhatunk ebben az indítványban.

A lényege a következő: ne kelljen közbeszerzési eljárást lefolytatni a tankönyv beszerzése esetén, amennyiben arra a tankönyvpiac rendjéről szóló törvényben meghatározottak szerint az iskolai tankönyvellátás keretében kerül sor, és a tankönyv szerepel a tankönyvjegyzékben. (Tatai-Tóth András bólogat.) Látom, bólogat képviselőtársam, tehát jól foglaltuk össze a lényegét.

A törvényjavaslat az indoklásában jogilag megfelelően alátámasztja azt, hogy ha a tankönyv beszerzése a tankönyvpiac rendjéről szóló törvényben és a végrehajtási rendeletében foglaltaknak megfelelően történik, akkor teljesen értelmetlen a közbeszerzési törvény alkalmazása, illetőleg a közbeszerzési eljárás lefolytatásának előírása a beszerzésre.

A hivatkozott jogszabályok megfelelően rendezik a tankönyvbeszerzés előfeltételeit. Amennyiben az ezekben a jogszabályokban előírtak végrehajtásra kerülnek, akkor egy közbeszerzési eljárás lefolytatásához előírt határidők nem is tarthatók be, továbbá a közbeszerzési eljárás lefolytatása aránytalan terhet ró a tankönyvek beszerzésére köteles iskolára, és az eljárás költségei valószínűleg meg is haladnák az esetlegesen elérhető kedvezményeket.

A fentiek alapján valóban megalapozottan indokolható a tankönyvbeszerzés kivétele a nemzeti értékhatárt elérő, valamint a nemzeti értékhatár alatti közbeszerzési eljárás alkalmazása alól. Tekintettel arra, hogy a tankönyvek beszerzése nem éri el a közösségi értékhatárokat, vagyis nem érinti az uniós közbeszerzési szabályozást, ezért a javasolt új kivételi kör szabályozása nemzeti jogalkotási hatáskörbe tartozik, ezért annak elfogadása a közösségi jogba nem ütközik.

Számunkra, a Magyar Demokrata Fórum számára a javaslat szakmailag elfogadható, ezért támogatni is fogjuk. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MDF soraiban.)
Felszólalások:  Előző  82  Következő    Ülésnap adatai