Készült: 2020.02.24.18:55:21 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

203. ülésnap (2005.03.01.), 74. felszólalás
Felszólaló Dr. Toller László (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:15


Felszólalások:  Előző  74  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. TOLLER LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Morális oldalról teljesen egyetértek Mécs Imrével, de ha moralizálunk, akkor negyven évet nem lehet kiírni egy társadalom történetéből. Nem lehet kiírni azt a negyven évet, amikor esküdtek, a hazára esküdtek. Nem lehet kiírni azt a negyven évet, amikor a haza védelmére több százezer ember önként jelentkezett - nem a sorkatonákra gondolok. Nem lehet kiírni azt a negyven évet, amikor jó hittel szolgálták a hazájukat, akik szolgálták.

(13.40)

Volt, akinek a tevékenysége nyilvános volt, és volt, akié nem. Az eredendő szándék azért valahol ott volt, hogy a haza védelme. És amikor ezeket a moralizálásokat tesszük, akkor nem lehet kiírni azt sem belőlük, hogy ennek volt egy átmeneti időszaka. Ha mást nem mondok, '85 és '95 között. És azokkal az emberekkel mi van?

A másik, ami számomra furcsa ebben a vitában, tisztelt képviselőtársaim, hogy ez a parlament tizenöt éve képtelen egy tisztességes alkotmány megalkotására. Egy-egy ügy mentén létre lehet hozni, hamis érvek alapján is akár egy nagy alkotmányos konszenzust, amiből nem tudjuk, hogy mi a következő lépés, hiszen nem kimunkált az adatvédelemmel kapcsolatos alkotmányos szabály megalkotása. Nincsen igazán háttérirodalma, nincsenek jogi szakértői vélemények mögötte, nincsen hatástanulmány, hogy a titkosszolgálatokon túlmutatóan hogyan nézett ki a személyes adat védelme ezután. Így nekiállni alkotmányt gyártani elég nagy felelőtlenség, amikor egy teljesen előkészített, nagy alkotmánymódosításra pedig képtelen volt ez a Magyar Országgyűlés, és úgy tűnik, hogy az igazságügy-miniszterünknek a vágyai sem tudnak teljesülni politikai okokból.

Nem biztos, hogy ilyen mentén kell létrehozni konszenzust. Kimunkált, jobb törvényeket kell alkotnunk ezen a területen is.
Felszólalások:  Előző  74  Következő    Ülésnap adatai