Készült: 2020.02.28.11:18:17 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

203. ülésnap (2005.03.01.), 22. felszólalás
Felszólaló Kapás Zsolt (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó Környezetvédelmi bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 3:03


Felszólalások:  Előző  22  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KAPÁS ZSOLT, a környezetvédelmi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. A környezetvédelmi bizottság az érintett törvényjavaslatot február 23-án tárgyalta meg, és 11:8-as szavazati aránnyal általános vitára javasolta, illetve alkalmasnak tartotta.

A környezetvédelmi bizottság ülésén elsősorban a környezetvédelem, a tájvédelem szempontjából igyekeztünk megközelíteni a kérdést, illetve a javaslatot megtárgyalni. Ebben az elhangzott hozzászólások esetenként teljesen konkrétumokra, napi problémákra is hivatkoztak, ugyanakkor volt egy távlati, a kerettörvénynek megfelelő szemléletmód, ami szintén megjelent.

Mi úgy tekintjük ezt a törvényt, mint olyan kerettörvényt, amelyet még számtalan jogszabály és egy igen komoly jogalkotási folyamat fog követni, egy olyan missziós nyilatkozatnak tekintjük, amelyre fel lehet fűzni az elkövetkezendő évek agrárfejlesztéssel kapcsolatos stratégiáit, és ez alapján el lehet készíteni a végrehajtást megfelelő hatékonysággal szolgáló intézkedéscsomagokat. Ezzel kapcsolatosan hangzott el többek közt az a kérés és felvetés, hogy a jelentés Országgyűlés elé kerülésekor kerüljön megfogalmazásra a következő évre tervezett intézkedések csomagja, a következő évi célkitűzések, konkrét célkitűzések megfogalmazása is, hiszen az éves jelentést nem valamiben, hanem valamihez képest vagyunk képesek értékelni, elfogadni, illetve a következő időszak intézkedéseit megtervezni.

A többségi vélemény a kerettörvényben rögzített célokkal, célkitűzésekkel és elsősorban azokkal a pontokkal, amelyek a környezet védelmére, a fenntartható fejlődés környezet szempontú tervezésére fókuszálnak, elfogadásra ajánljuk és támogatjuk, de hangsúlyozni szeretnénk, hogy önmagában ezzel a törvénnyel az agrárfejlesztés ügyei nem fognak úgy menni, mint olajozott jégen a teflon. Nagyon sok jogalkotási, nagyon sok intézkedési csomagra van szükség ahhoz, hogy a fenntartható fejlődés a környezet szempontjából is kielégítő és megnyugtató legyen.

A környezetvédelmi bizottság többségi álláspontja alapján a javaslatot általános vitára alkalmasnak és a törvényt elfogadásra méltónak javasoljuk, ajánljuk.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  22  Következő    Ülésnap adatai