Készült: 2020.11.26.11:08:34 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

203. ülésnap (2005.03.01.), 148. felszólalás
Felszólaló Dr. Gombos András
Beosztás környezetvédelmi és vízügyi minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:09


Felszólalások:  Előző  148  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. GOMBOS ANDRÁS környezetvédelmi és vízügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Úgy gondolom, hogy az ajánlás 4. pontjában lévő módosító indítvánnyal kapcsolatban vannak alapvető vitáink. Önnek tökéletesen igaza van, és jól látja a képviselő úr, hogy valóban az a durván 40 százalék kerül kiosztásra azok között a cégek között, akik erre most pillanatnyilag jogosultak. Az országnak van egy kvótája, amit a '85-87-es kibocsátás alapján állítottak föl Magyarország részére, és ez az ország kvótája. Ebből a jelenleg szóba került üzemeknek - több mint 200 üzemről van szó - az igényeit próbáljuk kielégíteni oly módon, hogy 90, illetve 95 százalékos ingyenes juttatást biztosítunk számára, a megmaradt durván 60 százalék fedezi az irányelvek alá nem tartozó szektorok kibocsátását, amit a kiotói jegyzőkönyv is pontosan megfogalmaz.

Tehát az országnak van egy olyan kvótája, amelynek egy része nem tartozik természetesen ennek a törvénynek a hatálya alá, de el kell számolnia az országnak ezzel, és nyilvánvalóan lesznek majd új belépők, mert az élet nem áll meg ebben a pontban, és az új jogosult belépők kielégítésére adott esetben ez a kvótarész szolgál majd nyilvánvalóan bázisul, illetve lehetőségként fog szolgálni. Még egyszer hangsúlyozom: nem az üzemekről, nem az irányelvek hatálya alá tartozó üzemekről beszélek, hanem az ország egyéb, nem irányelvek alá tartozó kvótájáról szól ez a 60 százalék, és ön jól értelmezi.

Úgy gondolom, hogy a törvényben ezt megfelelően szabályoztuk, és a 4. módosító indítványban megfogalmazottak nem javítanák a törvény jelenlegi helyzetét.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  148  Következő    Ülésnap adatai