Készült: 2020.02.25.17:39:57 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

203. ülésnap (2005.03.01.), 122. felszólalás
Felszólaló Schmidt Ferenc (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:05


Felszólalások:  Előző  122  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SCHMIDT FERENC (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Jómagam is szeretném köszönteni a megjelent kisebbségi vezetőket, és mint kisebbségi képviselő szeretnék egy-két dolgot hozzáfűzni ehhez a törvénytervezethez.

Azt hiszem, nincs még egy olyan törvénytervezet, amit az országban élő kisebbségek oly nagy reménnyel várnak. Tehát az Országgyűlésnek igenis nagy felelőssége van, hogy ez a törvénytervezet valóra váljék, és úgy érzem, hogy nekünk, kisebbségi képviselőknek is nagy a felelősségünk abban, hogy a frakciókban a megfelelő álláspontokat, hogy úgy mondjam, közvetítsük. Teszem ezt azért is, mert másként éli meg az a képviselő, aki kisebbségi képviselőként, hogy úgy mondjam, a terepen is együtt él a kisebbségekkel, és másképp éli meg az, aki csak erről a távolból tárgyal, ha szabad ezt így kifejeznem.

Jómagam is a törvénytervezet tárgyalásánál két olyan pontot látok, amelyre mindenféleképpen célszerű felhívni a saját frakciójuk figyelmét. Az egyik a választói névjegyzék, amit - itt már többször elhangzott - több kisebbség nem tud támogatni. Jómagam, aki még, hogy úgy mondjam, az 1941-es összeírás egyik szenvedőjeként a következményeinek, az '47-48-as kitelepítésnek az elszenvedője voltam, másképp élem meg ennek a választói névjegyzéknek az újbóli bevezetését, mint az, aki erről nem is tudott.

Itt szeretnék csatlakozni Csapody képviselőtársamhoz, aki ezt egy, hogy úgy mondjam, lekezelő tényként elhessintette magától, hogy majd megoldódik. Nem, én szeretném, ha ezt igen komolyan vennénk, mert ha csak a mai kor könnyed politikai stílusával egy slágermondattal szeretném ezt jellemezni, akkor azt szeretném mondani, hogy oly távol van ez, és mégis közel.

(16.30)

Tehát mi ezt másképp éljük meg, és másképp érezzük.

A választói névjegyzékkel kapcsolatban van a frakcióknak módosító javaslatuk, amelyet, azt hiszem, a kormány beterjesztése alapján valószínű, hogy támogatni is kell.

A másik ilyen pont, amit itt már több képviselőtársam említett, a megyei szervezet. Ha arra gondolok, ami a törvénytervezetben van, hogy a fővárosban lehetővé teszi, hogy úgynevezett területi önkormányzatot létrehozzanak, akkor kérdezem én, hogy vidéken, a megyéknél ezt a lehetőséget miért nem lehet megadni. A törvénytervezetben amúgy is benne van, hogy ez csak ott indokolt, ahol megfelelő lélekszámú kisebbség él. Szeretném azt mondani, hogy eddig sem volt arra példa, hogy ahol csak egy-két kisebbség volt, ott az eddigi szokásnak megfelelően az ilyen területi szövetségeket megalakították volna. Csak ott éltek ezzel a lehetőséggel, ahol most is elegendő lélekszámú kisebbség él. Ezért én szeretném ismételten javasolni, hogy ha nem akarunk különbséget tenni főváros és vidék között, akkor ez is egy indok arra, hogy a megyék összefogásait, illetve a megyei önkormányzatokat is létre lehessen hozni.

A következő, amit államtitkár úr is említett, hogy az EU-csatlakozás fel fogja vetni a regionális szinteket. Tudom, hogy ez nem mostani téma, de ha mi most a megyei önkormányzatokat megvalósítjuk, ez egy lépés annak elősegítéseképpen, hogy majdan ezeket a régiós központokat is meg tudjuk valósítani. Ezért kérem én ennek a pontnak is a figyelembevételét, és kérem valamennyi képviselőtársamat, hogy tényleg most valósuljon meg az, hogy rólunk, de ne nélkülünk szavazzon az Országgyűlés.

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  122  Következő    Ülésnap adatai